Belföld

Égáz, Dégáz – a Gaz de France oszt

Az Égázban és a Dégázban kis híján 100 százalékos tulajdont szerzett Gaz de France magyarországi igazgatója szerint a 11,75 milliárd forintos üzlet már a szabad energiapiac szellemében köttetett.

A Mol Rt. január 19-én értékesítette a földgáz-kiskereskedelmi portfóliójába tartozó Égáz Rt.-ben meglévő 35,46 százalékos, valamint a Dégáz Rt.-ben meglévő 27,18 százalékos tulajdoni részesedéseit. Ezek együttes könyv szerinti értéke 11,63 milliárd forint, míg a vételár összesen 11,75 milliárd



Égáz, Dégáz – a Gaz de France oszt 1


forint. „Nincs alapvető változtatási akarat” – összegezte az Égázban és Dégázban megszerzett, kis híján 100 százalékos tulajdonnal kapcsolatpos terveket a vevő, a Gaz de France magyarországi vállalata, a Pannonenergia Kft. igazgatója, Bernard Greber. Azt azonban hangsúlyozta, hogy „nagyon fontos tranzakcióról van szó”.



Égáz, Dégáz – a Gaz de France oszt 2


A többségi tulajdon megszerzése nem változtat a két gázszolgáltató működésén. A Molnak ugyanis eddig sem volt működésbeli szerepe, csak pénzügyi részesedése. Stratégiai jelentősége van viszont az üzletnek abból a szempontból, hogy a Mol részét akár az olasz vagy német konkurencia is megvásárolhatta volna, és ezzel vétójogot szerezhettek volna az Égáz és a Dégáz működésében – mondta a tranzakció jelentőségéről Bernard Greber.


Hét kereskedő két fogyasztóra

A hazai, mintegy 13 milliárd köbméteres gázfelhasználás 75 százalékban az importra épül, s a behozatal több mint 80 százaléka a Gazpromtól érkezik. Az idén januári piacnyitásig hét kereskedő cég szerezte be a szükséges engedélyeket. Ezzel párhuzamosan két nagyfogyasztó, a TVK és a Borsodchem jelentette be, hogy kilép a szabad piacra. Azt azonban egyik szabad piaci nagyfogyasztó sem közölte, hogy mely kereskedő cégekkel léptek kapcsolatba. Csak annyit lehet tudni, hogy esetükben már korábban is felmerült a Szlovákiát átszelő nemzetközi gázvezeték fizikai közelségének kihasználása.


Nem vágnak le semmit



A cégek gyakorlati működésében nem lesz változás: az Égáz és a Dégáz felsővezetése eddig is közös volt, és ez így is marad. A különbség mindössze annyi, hogy tulajdonosi jogokat immár száz százalékban a Gaz de France gyakorolja. Technikai változtatások sem várhatók. A FigyelőNet kérdésére a Pannonenergia Kft. igazgatója a hálózat fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a szolgáltatók rendszereit 1995-ben korrekt állapotban vették át, azok radikális átalakítást vagy fejlesztést nem igényeltek, a mai napig is csak karbantartásukkal kell foglalkozni.

A 11,75 milliárd forintos üzlet további jelentősége, hogy már a szabad energiapiac szellemében köttetett. A január elsején hatályba lépett energetikai törvény Greber szerint legalább olyan súlyú, mint annak idején a privatizációról hozott döntés volt. Eddig ugyanis egy földrajzi területen csak egy szolgáltató működhetett. 2004-től azonban már az energiaszektor sem élvez védettséget a konkurenciaharctól. „A Gaz de France vállalja a versenyt” – mondta Greber, további üzleti terveiről azonban csak annyit árult el, hogy azok döntően a piac alkulásától függnek.


Mégsem veszteséges?

Hogy a Mol számára veszteséges gázüzletágban miért számít sikerre a francia cég, arról Bernard Greber elmondta: a Mol nemcsak disztribúcióval foglalkozik, hanem tárolással, szállítással és egyéb tevékenységekkel is. A Gaz de France azonban csak elosztásra szűkítette magyarországi tevékenységét, és az egyéni ügyfeleknek szóló gázszolgáltatás nyereséges vállalkozásnak bizonyult.

A magyar gázpiacon 23 százalékkal jelen lévő Gaz de France-nak hosszú távú tervei vannak. „A francia piacon 10 millió közvetlen ügyfele van a cégnek, de a magyarországi 750 ezres piacát is fontosnak tartja” – mondta Greber. Az energetikai befektetések nagyon sok pénzt igényelnek, és megtérülésükre csak hosszú távon lehet számítani. A Gaz de France stratégiai célja az igazgató szerint annyi, hogy pozícióit a liberalizált piacon is tartani tudja és megfelelően lássa el gázszolgáltatói tevékenységét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik