Belföld

Román törvényjavaslat a kisebbségek választási részvételéről

Csak azok a romániai kisebbségi szervezetek vehetnek részt a helyhatósági választásokon, amelyek tagsága eléri a huszonötezer főt, vagy az adott kisebbséghez tartozóknak legalább a 15 százalékát tudják soraikban - ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet a román választási törvények módosításával foglalkozó választási bizottság fogadott el. A szabály nem vonatkozik azokra a kisebbségi szervezetekre, amelyek parlamenti képviselettel rendelkeztek vagy rendelkeznek.

A Szabadság című kolozsvári napilap kedden megszólaltatta Márton Árpádot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjét, a bizottság tagját. Mint elmondta, a pártok között egyetértés alakult ki: nemzeti kisebbségnek számít az az etnikum, amely a Nemzeti Kisebbségi Tanácsban képviselettel rendelkezik (19 ilyen tagja van a tanácsnak). Jelölőlistákat állíthatnak azok a kisebbségi szervezetek, amelyek parlamenti képviselettel rendelkeznek, de azok is, amelyek be vannak jegyezve a bíróságon, illetve a Központi Választási Irodához benyújtják tagjaik jegyzékét.

Egy kisebbségi szervezet csak akkor állíthat jelölteket a helyhatósági választásokon, ha az illető kisebbség 25 ezer tagja vagy a kisebbséghez tartozók 15 százaléka tagja a szervezetnek. A 25 ezres küszöbszámot úgy kell teljesíteniük a kisebbségi szervezeteknek, hogy az aláírások legkevesebb 15 megyéből származzanak, és mindegyik megyéből legkevesebb 300 aláíró legyen. A szabály nem vonatkozik azokra a kisebbségi szervezetekre, amelyek parlamenti képviselettel rendelkeztek vagy rendelkeznek.

A tervezet érzékenyen érinti a helyhatósági választásokon az RMDSZ ellenében indulni szándékozó székelyföldi, bihari és szatmári magyar polgári szövetségeket. Szász Jenő, a székelyudvarhelyi Magyar Polgári Szövetség vezetője a sajtónak adott nyilatkozatában kifejtette: szerinte a tervezet monopolhelyzetet biztosít az RMDSZ számára.

A Krónika című erdélyi napilap úgy fogalmazott: a javaslatcsomag szinte lehetetlenné teszi, hogy a jelenleg parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetekkel szemben mások is indulhassanak. A lap idézi Viorel Hrebenciucot, a parlamenti bizottság elnökét, aki nem lát semmiféle diszkriminatív vonást az újfajta szabályozásban.

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint bármilyen, magát kisebbséginek tekintő egyesület állíthatott jelölteket a helyhatósági választásokon – emlékeztet a Krónika, amely szerint a mostani változtatás drasztikus szigorítást jelent. A tervezetet egyébként nem magyar részről nyújtották be. A javaslattevők azzal érveltek, hogy a választások előtt gombamód szaporodnak a kisebbségi “fantomszervezetek” (ilyen például a romániai szláv macedónok egyesülete), amelyek mögött nincs is valódi tagság, csak néhány szavazat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik