Belföld

Gyógyszeripari óriás születik

Az amerikai piac meghódítására készül az egyesülést tervező Sanofi-Synthélabo és az Aventis. Az új cég a világ második legnagyobb gyógyszergyártója lehet.

Megalapozottnak bizonyultak a néhány napja szárnyra kapott hírek, miszerint egyesül a második legnagyobb francia gyógyszergyár, a Sanofi-Synthélabo és a Franciaországban első helyezett német-francia Aventis. Az egyesült társaság a világ második legnagyobb gyógyszergyártója címért versenyezne a brit GlaxoSmithKline-nal.


 A Sanofi-Synthélabo

A Sanofi vezető részvénytulajdonosai a L’Oréal kozmetikai cég és a Total olajipari vállalat, közös részesedésük 44 százalék, ezen belül a L’Oréalé 19,5 százalék.  A Sanofi évi forgalma 8 milliárd euró, 32 ezer alkalmazottal –
Magyarországon a Chinoin gyógyszergyár tartozik a csoporthoz. 

Pár napja még cáfolták


Néhány napja még mindkét cég cáfolta a Handelsblatt értesülését a 100 milliárd dolláros francia gyógyszergyártó óriást létrehozásáról, ugyanakkor már önmagában a híresztelés is több mint három százalékkal emelte mindkét társaság tőzsdei árfolyamát.


Most azonban kész tényként közölték, hogy a Sanofi-Synthélabo ellenséges ajánlatot indított az Aventisre. A vegyes – készpénzes és részvényes – ajánlat értéke 47,8 milliárd euró, azaz 59,63 euró részvényenként. Az ajánlatban öt Sanofi-részvényt és 69 euró készpénzt kínálnak
minden hat Aventis-részvényért. Elemzők megjegyzik, hogy ez 3,6 százalékos felár az Aventis pénteki, 57,55 eurós záró árához képest.


Ugyanakkor a Sanofi előterjesztett egy tisztán részvénycserés ajánlatot is, amelyben 35 saját részvényt kínál minden 34 Aventis-részvényért. Ez részvényenként 60,43 euróra értékeli az Aventist. A hír nyomán mindkét cég részvényeinek tőzsdei kereskedelmét felfüggesztették délután háromig.


 Az Aventis

 Az Aventis 1999-ben alakult a francia Rhone-Poulenc
gyógyszergyár és a lényegében gyógyszerrészlegére karcsúsított német Hoechst vegyiművek egyesítéséből. Az egyesülés előttről származik az Aventisben a Kuwait Petroleum Corporationnek 13,5 százalékos részesedése, amelyet még a német Hoechstben szerzett a hetvenes években. 2002-ben tovább áramvonalasították a vállalatot: a német Bayer AG gyógyszer- és vegyipari konszern megvette az Aventis agrokémiai részlegét, a CropScience-t. Az Aventis forgalma közel 17 milliárd euró, 78 ezer alkalmazottal.

Irány Amerika!


A két cég egyesülésével a legnagyobb francia gyógyszergyártó jönne létre 100 milliárd dollárt meghaladó értékkel, és a világ második gyógyszergyártója lenne a brit GlaxoSmithKline vállalattal versenyben, a világelső amerikai Pfizer mögött. A két cég az egyesülés célját is világosan megfogalmazta: az amerikai piacot szeretnék jobban megdolgozni.


A terv a francia kormány támogatását is bírja, Francis Mer pénzügyminiszter sietve leszögezte: a kormány kedvezőnek tartja az Aventis és a Sanofi egyesülését. Az egyesülést a franciaországi tőzsdei trendek is indokolják. A Sanofi-Synthelabo gyógyszergyár 2003-as bevételei ugyan a vártnál jobban, 8,1 százalékkal emelkedtek, de elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy alig egy év telt el a francia tőzsdei cégek 2002-es vesszőfutása óta. Akkor ugyan a Sanofi még nem került bajba, de a bizonytalan országokban és kockázatos valutákban lévő befektetései miatt a veszélyeztetett cégek közé volt sorolva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik