Belföld

Tanulás közben növekszik a szürke agyállomány

A regensburgi és a jénai egyetem kutatói első ízben mutatták ki az agyállomány növekedését tanulmányokat folytató felnőtteknél - derül ki a Nature tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányból.

Az idáig is ismert tény volt, hogy egyes sejtek újra képződhetnek, például sérülést követően – mutatott rá Christian Gaser, a tanulmány egyik szerzője, a jénai egyetem pszichiátriai klinikájának kutatója. A német kutatóknak kísérleteik során most azt sikerült kimutatniuk, hogy az agy szürkeállománya folyamatos tanulás közben növekszik.

A jénai pszichiátriai klinika és a regensburgi neurológiai klinika kutatóiból álló csoport három hónapos tanfolyamot végző felnőttek agyát vizsgálta rendszeresen. Eközben nemcsak azt észlelték, hogy folyamatos tanulás közben az agyállomány két régióban növekedett, hanem azt is, hogy három hónapos tanulási szünetet követően ugyanazokban a régiókban csökkent.

Eddig úgy tudták, hogy felnőttek agyállománya nem növekszik tovább, kizárólag csökkenni képes az életkor előrehaladásával vagy betegségek következtében.

A kutatók mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRT) mérték a kísérleti alanyok agyállományának folyamatos tanulás közbeni növekedését. Azt azonban a sejtkutatóknak további kísérletek során kell még kideríteniük, hogy ez a növekedés a szürke agysejtek számának szaporodására, vagy egyéb okokra vezethető-e vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik