Belföld

Vili papa – Vili papa cuvée 1999, Thummerer

A családias csengésű név az egyik legkellemesebb magyar küvét, s az őt előállító, immár nagypapa-sorba került rokonszenves borászt takarja.


Vili papa – Vili papa cuvée 1999, Thummerer 1
Vili papa cuvée 1999, Thummerer

Többször említettük már szerény rovatunkban, hogy a vörösborok frontján érdekes változások zajlanak a magyar borvilágban. Ezek elsősorban szakmai és kulturális változások, a tudás akkumulációja, az új nyugati borkészítési innovációk (a szőlő minőségét rendkívüli mértékben javító radikális hozamkorlátozás, a barrik, azaz a bornak elegáns illat-zamat hátteret adó új tölgyhordók, és az illatokat megőrző hűtött erjesztés alkalmazása satöbbi), szóval mindenezek belsővé válása e fejlődés fő oka. Ez a fejlődés, párosulva a tendenciaszerűnek tűnő felmelegedéssel, az 1999/2000. évtől a magyar vörösborok színvonalának látványos, ugrásszerű javulását eredményezte. E fejlődés eredményeképp’ ma már nemcsak a szubtrópusi Villányban, hanem a hajdan hűvöskés Sopronban, a Dél-Balatonon és a kontinentális Egerben is remek vörösök fakadnak, melyek ha nem is érik el a francia, itáliai, spanyol vagy újvilági nagy vörösök színvonalát, ott vannak mögöttük a második vonalban. A külső tér, az újrapolgárosuló, kiszélesedő középosztály fizetőképességének és igényességének növekedése kart karba öltve jár ezzel a belső fejlődéssel, s az egészet körülveszi az a globális borkulturális folyamat, ami a bort élelmiszer-ipari cuccból kulturális jelenséggé emelte. De elég ennyi a borszociológiából.

Thummerer Vilmos és Kati a kezdetektől részesei és alakítói e folyamatoknak, mindvégig magas színvonalon és igen széles szortimentet kialakítva dolgoznak noszvaji birtokukon. A családi birtok és a borok színvonala a Thummerer pincészetet az Egri borvidék és az ország egyik legjelesebb műhelyévé avatják. Szerte Eger határában pompás dűlőket birtokolnak, immár több mint 50 hektárnyit, és a királyleánykától a jeles pinot noir-n át a komplex vörös küvékig vagy húszféle bort készítenek. A Vili papa bordói küvé, azaz cabernet franc-merlot-cabernet sauvignon házasítás, gránátba hajló sötét rubinszínű, tartalmas illatában érezni a forró nyár generálta magas alkoholt, szájban fanyar, szép savakkal és finom, kerek tanninokkal ékes, meggyes ízének hátterében nagyon finom hordó. Elegáns az egész, így elegáns ételek mellé kínálkozik, például vörösboros vagy pikáns mártással megbolondított marha, füstölt, áfonyamártással kísért kacsamáj, paprikás lébe fullasztott bárány vagy tűzdelt fácán mellé tessék szíves feladni – egyébként sose tessék feladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik