Belföld

Kuncze: a gazdasági tárcánál nem érvényesülhet a rászorultsági elv

A környezetvédelmi és a gazdasági tárca esetében nem lehet érvényesíteni a rászorultsági elvet - mondta Kuncze Gábor egy csütörtöki rádióinterjúban.

Az SZDSZ elnöke szerdán jelentette be, hogy felkérte a párthoz tartozó minisztériumokat, hogy tekintsék át programjaikat, és érvényesítsék a rászorultsági elvet. Az SZDSZ ezzel a lépéssel példát kíván mutatni. Az intézkedés célja a költségvetési hiány mérséklése és a további adócsökkentés lehetőségének megteremtése – közölte Kuncze Gábor.

“A környezetvédelmi minisztérium és a gazdasági minisztérium egészen más logika mentén működik (…)nem lenne egy értelmes felvetés, hogy a gazdasági minisztérium a vállalkozásokat segítő programjait a rászorulóknak adja, neki azoknak kell adni, akik értelmes és jó, nyerésre álló projekttel képesek előállni, ezért nyilván ott ilyen elveket érvényesíteni nem szabad” – fogalmazott az SZDSZ elnöke a KlubRádiónak adott interjújában.

Csütörtöki rádióinterjújában a pártelnök elmondta: az oktatási tárca vezetője, Magyar Bálint egyetértett a javaslattal, és az informatikai minisztérium is visszajelzett, hogy tud változtatni kialakult rendszerén. A Sulinet-programot fontosnak és fenntartandónak nevezte a pártelnök, hozzátéve, hogy azt nem szociálpolitikai programnak, hanem modernizációs eszköznek tekintik. “Adókedvezményt adni azoknak, akik egyébként megfelelő jövedelemmel rendelkeznek (…) nem érdemes akkor, amikor a költségvetés ilyen helyzetben van (…). Olyan megoldás lehetséges, hogy jövedelem határhoz kötjük az adó-visszaigénylés lehetőségét” – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem tart attól, hogy a párt támogatói körében ellenérzéseket vált ki a szerdai bejelentés, mert a közvéleménykutatások szerint a választóik “egyetértenek abban, hogy az állam azokat támogassa, akik rászorulnak a többieket meg támogassa úgy, hogy több pénzt hagy náluk (…). Ha kevesebbet akarunk adózni, vagyis kevesebb lesz a bevétel, akkor kevesebbet szabad csak kiadni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik