Belföld

Román reformokat sürget az EU – nem ismerik a közigazgatást

A romániai politikai elit tagjai nem tudják, hogyan is működik egy "valódi" közigazgatás, de a reformokban most, a választási évben nem is érdekeltek igazán - fejtette ki véleményét Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti missziójának vezetője.

A szerdai román sajtó idézi az EU-diplomata szokatlanul éles hangvételű bírálatait, amelyeket a felső szintű romániai politikai vezetésnek címzett egy bukaresti üzleti találkozón. Scheele megállapította: az ország politikai elitjének zöme soha nem látta még, hogyan működik a “valódi” közigazgatás. Ez például abban is megnyilvánul, hogy a romániai államapparátusban nincsenek világosan körülhatárolva a különböző hatáskörök – véli a nyilatkozó, aki szerint a román kormány túl sok időt tölt el olyan kérdések rendezésével, amelyeket minisztériumi szinten meg lehetne oldani.

Mint mondta, a romániai közigazgatás reformját nem lehet 2007-ig, az európai uniós csatlakozás időpontjáig végrehajtani. Választási év az idei, emiatt az európai diplomata szerint az EU-integrációval kapcsolatos intézkedésekre nem lehet számítani ebben az időszakban. Scheele szerint nyilvánvaló, hogy 2004-ben Romániának még nem sikerül felkészülnie az EU-csatlakozásra. Nem is ez az elvárás – fűzte hozzá -, hanem az, hogy az ország “elégséges szinten” készüljön az integrációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik