Belföld

A Fitch ront hazánk besorolásán, ha nem lesz költségvetési szigor

A magyar adósosztályzat kilátásának negatívra rontása óta bekövetkezett makrofejlemények csak fokozták azokat az aggályokat, amelyek a negatív kilátást indokolták , és ha Magyarország nem alkalmaz a jelenleginél komolyabb költségvetési szigort, annak eredménye az ország adósi besorolásának visszaminősítése lesz - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott országjelentésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő tavaly nyár óta – a nagy nemzetközi házak közül egyetlenként – leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben Magyarország egyébként elsőrendű, “A mínusz” szintű szuverén hosszú távú devizaadósi osztályzatára, a következetlen makropolitika és az egyensúlytalanságok kezelhetősége feletti aggályokra hivatkozva.

A szerdán kiadott londoni országjelentés szerint a 9,2 százalékos, részben egyszeri tételekkel felduzzasztott tavalyelőtti államháztartási hiány utáni, 2003-as 5,6 százalékos deficit – amely jelentősen meghaladta a 4,5 százalékos eredeti célt – nem jelez alapvető javulást. A Fitch szerint a 2006-ra kitűzött 2,5 százalékos deficitcélt a kormány a célok teljesítésének eddigi hatékonyságából megítélve, valamint az abban az évben esedékes választások miatt jó eséllyel jelentős mértékben túl fogja lépni. A cég arra az évre nem adott számszerű előrejelzést, de közölte, hogy 3,0 százalék feletti 2006-os hiány lehetetlenné tenné az euró bevezetését a még érvényben lévő 2008-as célévben.

A Fitch becslése szerint a teljes államháztartási hiány még 2005-ben is 4,0 százalék lesz az arra az évre kitűzött 2,8 százalék helyett. A hitelminősítő 2004-re 4,6 százalékos deficitet vár. A Fitch szerint emellett a GDP-arányos államadósság a 2001-ben mért 52 százalékról 2003 végére valószínűleg 57 százalékra emelkedett. Ez nagyon magas az “A” kategóriába sorolt szuverén adósok 44 százalékos középértékéhez képest. A Fitch Ratings a kötelezettségek fedezettsége szempontjából viszonylag alacsonynak minősítette a magyar devizatartalékokat. A jelentés szerint a Fitch által számolt likviditási ráta, amely a mozgósítható tartalékot méri össze a 12 hónapon belül esedékessé váló kötelezettségekkel, az idén várhatóan csak 81 százalék lesz, ami a második legalacsonyabb ráta a cég által “A”-tól “BB mínusz”-ig nyilvántartott szuverén adósok között.

A szerdai Fitch-jelentés nem utal arra, hogy a komoly költségvetési kiigazítás elmaradása esetén mikor várható az ország adósi besorolásának az országjelentésben kilátásba helyezett visszaminősítése. A Fitch a minap még megerősítette az “A mínusz” osztályzatot, és akkor Ed Parker, a cég térségi igazgatója Londonban az MTI-nek azt mondta: a negatív kilátás július óta van érvényben, ami “nem olyan hosszú idő”; egy-egy kilátásmódosítás után általában két év alatt dől el az adott besorolás sorsa. Ha azonban az derül ki, hogy az új pénzügyminiszternek sem sikerül javítania az ellenőrzést a közpénzügyek felett, az “nagyban megnövelné az esélyét egy rövid időn belüli lehetséges leminősítésnek” – fogalmazott a múlt pénteki osztályzat-megerősítés után Fitch illetékes igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.