Belföld

Az idén 3,0 százalékkal bővül a brit gazdaság

A brit gazdaság az idén várhatóan 3 százalékkal bővül és a brit jegybank irányadó kamata 4,75 százalékra nő decemberig - áll az Ernst and Young könyvvizsgáló hétvégi előrejelzésében.

Az Ernst & Young ITEM klubja, amely a brit kincstárhoz hasonló előrejelzési modellel dolgozik, azt valószínűsíti, hogy a brit gazdaságot a világgazdasági élénkülés, a magánszektor kilábalása, és a közszféra további ereje segíti az idén. Gordon Brown brit pénzügyminiszter az idei évre még tavaly novemberben 3-3,5 százalékos növekedést jósolt.


Az ITEM fő gazdasági tanácsadója szerint a gazdaság jelenleg erőteljesebb mint az elmúlt néhány évben. Ugyanakkor az előrejelzés szerint a gazdaságban a “jóérzési tényező” csökken, ahogy 2005 elejére az irányadó kamat – valószínűsíti az ITEM – 5,0 százaléknál tetőzik. Az ITEM szerint nehéz pontosan megjósolni, hogy a magasabb kamatoknak milyen hatása lesz a brit fogyasztókra. A brit központi bank, a Bank of England január 8-i kamatdöntésével változatlanul, 3,75 százalékon hagyta az irányadó kamatát, a kéthetes repót. Korábban a világ mértékadó központi bankjai közül elsőként a Bank of Englandnek fogyott el a türelme, és november elején negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatot 3,75 százalékra. Ezzel akkor megfordította a csökkentés 2001. februárban kezdett irányzatát.


A gazdaság helyzete bíztató: Nagy-Britanniában az idei harmadik negyedévben a hazai össztermék 0,8 százalékkal nőtt a legutóbbi, december végén felülvizsgált becslés szerint. Ez a negyedéven belül ütem 2002 harmadik negyede óta a legnagyobb volt. A 2002-es harmadik negyedhez képest a GDP 2,1 százalékkal bővült, messze meghaladva az euróövezeti konkurencia 0,3 százalékos ütemét, ugyancsak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


Elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesült a brit pénzügyminiszter 2,0-2,5 százalékos gazdaságnövekedési várakozása 2003-ra. Nagy-Britannia hazai összterméke a második negyedévben 0,3 százalékkal növekedett, és 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavalyelőtt, 2002-ben az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt, a legkisebb 1992 óta. A javulás kétségkívül “kamatfenyegető”, azonban további tényező, hogy a font az utóbbi egy-két hónapban 11 éves csúcsra emelkedett a dollárral szemben az euró erősödésének nyomában.


Egy kamatemelés tovább erősítené a fontot, ami alkalmasint tovább enyhítené az inflációt – erre azonban semmi szükség -, ellenben fékezné a gazdasági növekedést, viszont a növekedés gyorsítására a tavalyi és a tavalyelőtti, viszonylag szűk esztendők után, nagy szükség van.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik