Belföld

Eladnák a német autópályákat

Igazi méhkasba nyúlt Wolfgang Clement német gazdasági miniszter, aki egy nyilatkozatában megpendítette: fontolóra kellene venni az autópályák magánkézbe adását. Az ebből befolyó pénzből lehetne támogatni az állandó forráshiánnyal küzdő német oktatást és kutatást - olvasható a Népszabadságban.

Wolfgang Clement szerint a befolyó pénzek ilyen módon történő felhasználásával mindenki egyetért, hiszen a német oktatás gyakorlatilag összeomlóban, az egyetemek pedig a csőd szélén táncolnak. Clement azzal érvelt, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy az autópályák építését állami pénzből kellene megoldani, a legtöbb EU-tagállamban például már régen más a helyzet. Az autópálya-építés és -üzemeltetés olasz és a francia receptje (a sztrádák magánkézbe adása) egyáltalán nem mondható sikertelennek – hangoztatta.

Az autópályák privatizálása egyértelműen az autópályadíj bevezetését vonná maga után. Jelenleg Németország az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol a személyautók ingyen használhatják a gyorsforgalmi utakat, és ennek a megváltoztatása felér egy politikai öngyilkossággal.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik