Belföld

A Microsoft 520 millió dollár büntetést fizet

Egy szövetségi bíró szerdán megerősítette az esküdtszék tavaly augusztusi döntését, miszerint az Microsoft Internet Explorer böngészője sérti az Eolas Technologies és a Kaliforniai Egyetem által birtokolt szabadalmat, ezért 520,6 millió dollár kártérítést tartozik fizetni nekik.

James B. Zagel bíró egyben elutasította a Microsoft indítványát, hogy a döntéssel várják meg, míg a szabadalmi hivatal lezárja az 5.838.906. sz. szabadalommal kapcsolatos vizsgálatot, amely tavaly novemberben indult. A Microsoft jelezte, fellebbezni kíván. Így a bíró eltiltotta ugyan a szoftveróriást az elbitorolt technológiát tartalmazó IE verziók forgalmazásától, de a tiltó határozatot is felfüggesztette a fellebbviteli eljárás lezárásáig.

A per tárgyát képező technológiát az Eolas elnöke, Michael Doyle fejlesztette ki a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i karán. A szabvány „lehetővé teszi, hogy egy böngésző program felhasználója hozzáférjen és futtasson egy beágyazott program objektumot”, vagyis „kisalkalmazást” vagy bedolgozómodult”. Az Eolas (amely az „Embedded Objects Linked Across Systems” rövidítése) és az egyetem közösen birtokolja a szabadalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik