Belföld

Kovács László: még több jelölt van a biztosi posztra

A kormány rövidesen, heteken belül dönt arról, kit jelöl Magyarország az Európai Bizottságba - mondta Kovács László külügyminiszter, hozzátéve, jelenleg még több jelölt van a biztosi posztra.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Budapesten szólt arról, hogy február 20. a határidő az új európai biztosokra történő javaslatok megtételére. A bizottsági elnök jelezte: “erős nevet” kért a tagországoktól a biztosi posztokra.

A magyar diplomácia vezetője az MTI kérdésére nem kommentálta a magyar EU-biztos személyével kapcsolatban az elmúlt időszakban megjelent sajtóértesüléseket.

Azzal kapcsolatban, hogy Juhász Endre integrációs miniszter, Balázs Péter uniós nagykövet, Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter, szocialista parlamenti képviselő közül kerül-e ki a magyar EU-biztos, Kovács László azt mondta: “kikerülhet közülük is, de lehet más is”. “Egyéb jelöltek is szóba kerülhetnek” – fűzte hozzá.

Kovács László tájékoztatása szerint az EU-biztosi posztra történő jelölésről először a magyar félnek kell döntést hoznia, a kiválasztott személyt ezt követően az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament hallgatja majd meg, ez a két szervezet hagyja jóvá a jelölést.

A külügyminiszter azt mondta, “vannak elképzeléseik”, és több lehetőség is kínálkozik az EU-biztosságra vonatkozóan. Igyekszünk tájékozódni arról is, hogy a magyar biztos milyen munkaterületekre számíthat, mert célszerű olyan személyt kiválasztani, aki annak a területnek jó ismerője.

Kitért arra, hogy Romano Prodi csütörtökön Budapesten erről is tárgyalt négyszemközt Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Hozzátette: ő maga Günter Verheugen bővítési biztos tanácsait kérte ebben a kérdésben. “Ezeken a megbeszéléseken többféle lehetséges terület is körvonalazódott a leendő magyar biztos számára, ezek mérlegelése azonban még folyik” – jelentette ki Kovács László.

Az Európai Bizottságnak jelenleg az elnökön kívül 20 tagja van, a májusi csatlakozással a tíz új tagország tíz új biztost ad a testületbe. A jelenlegi bizottság mandátuma október 31-én jár le, májustól fél éven át a csatlakozó országok biztosai hatáskör nélkül, de szavazati joggal tevékenykednek majd, az új bizottság ötéves mandátuma november elsején kezdődik. A tíz új EU-tagország közül öt – Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Málta – már megnevezte biztosjelöltjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik