Belföld

Hongkong az illegális letöltések listavezetője

A hongkongi zenekedvelő ifjak töltik le illegálisan a legtöbb zenei fájlt, amivel több mint 1 milliárd hongkongi (130 millió USA) dollárral károsítják meg évente a jogtulajdonosokat, mutat rá egy vizsgálat.

Az elmúlt két és fél évben a hongkongi internet felhasználók minimum 130 millió számot töltöttek le PC-ikre, nem is beszélve a sok millió dollár értékű szoftverekről, állapította meg a piackutató TNS cég vizsgálata. „Az illegális letöltés ma már nem marginális tevékenység, hanem ott van a fősodorban”, fogalmazott a cég igazgatója, Steven Yap. „Számításaink szerint nálunk a legmagasabb a világon.”

Az 500 számítógép felhasználóra kiterjedő vizsgálat azt mutatta, hogy közel felük – 48 százalékuk – legalább egy zeneszámot letöltött már. A kiemelt 15-24 éves korcsoportban azonban ez a szám 81 százalék, akiknek egyötöde 250-nél több dalt töltött le.


A hongkongi kormányzat által megrendelt vizsgálat ugyanakkor ironikus módon arra is rámutat, hogy egyre többen tisztában vannak azzal, hogy a tevékenységük jogsértő. A megkérdezettek több mint 90 százaléka úgy véli, hogy a problémát rendezni kell.

A hongkongi kalózkodás ilyen magas arányát az okozza, hogy Dél-Korea után itt a legelterjedtebb a világon a szélessávú internet hozzáférés – a felhasználók kb. 70 százaléka. „A széles sáv az utóbbi két és fél évben vált széles körben elérhetővé”, magyarázza Yap. „Korábban a kiterjedt állományok hosszantartó és unalmas dolog volt, ezért lényegében az összes illegális letöltés azóta történt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik