Belföld

Optimistán látják a hallgatók munkapiaci helyzetüket

A diákok mintegy egynegyede véli úgy, hogy egy-két éven belül biztosan sikerül a terveinek megfelelően elhelyezkednie, valamivel több mint fele pedig valószínűnek tartja ezt - tartalmazza az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) honlapján közzétett felmérés.

“A hallgatók 15 százaléka nem tartja valószínűnek, vagy még esetleg teljesen biztos is abban, hogy nem sikerülne elhelyezkednie a szakterületén megfelelő munkakörben. Tehát annak ellenére, hogy a többség egyértelműen optimista, nem jelentéktelen azoknak a száma sem, akik borúsan látják saját szakmai jövőjüket.” – olvasható a közel ötezer diák megkérdezésével készült felmérésben.

A diploma megszerzése után a hallgatók több mint kilencven százaléka a jelenlegi szakterületén, vagy azzal rokon területen kíván elhelyezkedni. Kétharmaduk pedig kifejezetten a szakterületén belül akar munkát találni. A diákoknak mindössze egy igen kis hányada, 3,3 százaléka esetében valószínűsíthető a teljes pályaelhagyás. Öt százalék pedig még nem tudja, mit szeretne csinálni a diploma megszerzése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik