Belföld

Állami vezetők adómentes kiváltságai

Az állami vezetők nem csekély fizetése mellé tetemes "természetbeni" juttatás is járul. Természetesen mindez adómentesen - írja a Magyar Hírlap.

Múlt év végén született egy nyúlfarknyi kormányrendelet, amely azonban csak a napokban került a hivatalos lap olvasóihoz. Ebben az szerepel, hogy a helyettes államtitkári juttatásokra jogosult személy hivatali lakást vagy lakásfenntartási térítést csak kivételesen indokolt esetben kaphat, feltéve, hogy a miniszterelnök engedélyezi azt. Az utóbbi időben hozott megszorító intézkedések után azt hihetné az ember, hogy a rendelet szigorította az eddigi rendet. Erről szó sincs: a korábbi szabály szerint a helyettes államtitkári juttatásra jogosult személy hivatali lakást nem kaphatott.

Az állami vezetők nem egyetlen juttatása a lakás. A politikai vezetőknek (miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok) külön juttatásként minden évben plusz egyhavi fizetés jár, a szabadságuk pedig negyven nap. Emellett hivatali lakásra, napidíjra, személygépkocsi-használatra, a kormányváró használatára, egészségügyi ellátásra és a kormány központi üdülőjének használatára tarthatnak igényt.

A Magyar Hírlap csütörtöki számában megvizsgálta, hogy mennyibe kerülne mindez, ha például egy vállalkozónak magának kellene megvennie. A napilap szerint a végeredmény akár havi félmillió forintra is rúghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik