Belföld

2002-es szintjük közelében a devizatartalékok

A devizatartalékok szintje a múlt év végén megközelítőleg visszaállt a 2002. év végi értékre - tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön nyilvánosságra hozott negyedéves jelentése.

Az MNB adatai szerint december 31-én 10,14 milliárd euró devizatartalékkal rendelkezett a központi bank, egy évvel korábban a tartalékok szintje 9,9 milliárd euró volt. Múlt év januárjában több, mint 4 milliárd euróval emelkedtek a tartalékok a jegybank devizapiaci intervenciójának hatására. Ez a tartalékszint az első negyedévben jelentősen, a következő negyedévekben folyamatosan mérséklődött.


A negyedik negyedévben a devizatartalékok 10,98 milliárd euróról 10,142 milliárd euróra mérséklődtek. A jelentés szerint a negyedik negyedévi 847 millió eurós csökkenést a következők magyarázzák: több, mint 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékok állományát az állam és az MNB finanszírozásából adódó tételek, kamatfizetés, törlesztések, előtörlesztések, kibocsátások és visszavásárlások. Devizakötvények lejárata miatt az MNB 680 millió eurót fizetett ki, ezzel szemben az állam külföldi hitelintézetektől 158 millió euró hitelt vett fel. Az árfolyammódosulás az euró és a dollár között 100 millió eurós tartalékmódosulást eredményezett. Emellett még egyéb tételek is módosították kisebb mértékben a tartalékállományt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik