Belföld

Rendőrségi eljárás indul a vasránapi zászlóégetés ügyében

Közösség elleni izgatás miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Tilos Rádió elleni vasárnapi tüntetésen történt zászlóégetés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn - közölte a budapesti rendőrfőkapitány fővárosi tájékoztatóján.

A rendőrfőkapitány beszámolója szerint a bejelentett tüntetésen a rendőri erők jogsértést nem észleltek, de hétfőn több olyan fotó is napvilágot látott a sajtóban, amelyek egy izraeli zászló elégetését rögzítették a helyszínen. A rendezvény szervezői, a parlamenti pártok és a vezető politikusok egyöntetűen elhatárolódtak a történtektől.

“A jogsértő cselekmény miatt a fényképeket összeszedtük, az ügyészséggel konzultáltunk, és közösség elleni izgatás miatt ma nyomozást rendeltünk el” – mondta Gergényi Péter dandártábornok. Hozzátette: hétfőn délután a felvételeken látható személyek beazonosításával foglalkoztak a nyomozók.

A rendőrség – a főkapitány közlése szerint – nem tudja, pontosan mikor került sor a zászlóégetésre, feltételezése szerint valamikor 16 óra, azaz a tüntetés hivatalos vége után lehetett, “amikor is kezd sötétedni”. A dandártábornok azonban határozottan állította, hogy a zászlóégetés a tüntetésen történt, s a tömeg miatt nem észlelhette a rendező szervezet vezetője sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik