Belföld

Lassú növekedésre számít a Sofitel

A tavalyi, nagyon gyenge idegenforgalmi év után a javuló szobafoglaltsági mutatókra és a bevételek, mintegy 10 százalékos emelkedésével számol a Sofitel Atrium Budapest szálloda.

Kovács István, a fővárosi szálloda igazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint a tavalyi, mintegy 56 százalékos szobafoglaltság 60 százalékra emelkedhet az idén, amennyiben a lassan beindult világgazdasági konjunktúra nem törik meg, valamint a szálloda tavalyi árbevétele, mintegy 10 százalékkal maradt el a megelőző évitől, 4 milliárd forint körül alakult.

A fővárosi szállodapiacra jellemző gyengülő kereslet mellett tavaly és várhatóan az idén is nő a kínálat az újabb szállodák megnyitásával, így az igazgató szerint az erős verseny miatt az árak emelésére nem lesz lehetőség. A piacon nem csak az egyes szállodáknak kell versenyezniük, de Budapestnek is vannak regionális versenytársai, különösen a konferenciaturizmusban. A magyar főváros versenytársai között említhetjük Bécsen és Prágán kívül Lisszabont és Isztambult is.
Kovács István szerint jelentős hátrány jelent Budapest számára, hogy nem rendelkezik egy 5-6 ezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központtal, illetve nincs elég attraktív és nagy közönséget vonzó rendezvény sem, ami időről, időre megtölthetné a szállodákat.

A nem liberalizált légi közlekedés sem segítette a turisták számának növekedését, mivel a kétoldalú megegyezések miatt meglehetősen magas áron érhető el a magyar főváros. Ezen a téren kedvező változást jelent Magyarország uniós csatlakozása és az olcsó légitársaságok megjelenése is.
A francia Accor csoport tavaly júniusban vette át teljesen az Atrium üzemeltetését a Hyatt-től.

Az új tulajdonos új, a korábbinál franciásabb megjelenést és hangulatot szeretne teremteni a szállodában, amit várhatóan a következő 3-5 évben tervezett, évi mintegy 1 millió eurót igénylő beruházással valósítanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik