Belföld

A finn kormányfő nem szeretne “kétsebességű” Európát

A "kétsebességű" Európa elkerülése, valamint az alkotmányos szerződés fél éven belüli lezárása mellett tette le voksát Medgyessy Péter magyar és Matti Vanhanen finn miniszterelnök, aki egynapos munkalátogatáson tartózkodik a fővárosban.

Mindkét kormányfő hangsúlyozta: támogatja az ír EU-elnökséget abban, hogy 2004 első felében megállapodás születhessen az európai alkotmányos szerződésről. A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy ez kompromisszumok nélkül nem fog menni. Kitért arra, hogy már csak a megmaradt néhány nyitott kérdésben kellene vitázni a kormányközi konferencián.

Kérdésre válaszolva a finn miniszterelnök azt mondta, hogy az EU új tagországai is hozzá fognak jutni az unió költségvetésének különbségkiegyenlítő finanszírozási forrásaihoz, így Magyarország területfejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat kaphat.

A magyar-finn gazdasági együttműködésről szólva a magyar kormányfő kiemelte, hogy tavaly 35 százalékkal nőtt a Finnországba irányuló kivitel. Megemlítette azt is, hogy a finn vállalatok jelentős befektetők Magyarországon, ráadásul az olyan korszerű, modern ágazatokban, mint a telefónia és az informatika.

Medgyessy Péter szorgalmazta, hogy a két ország harmadik piacokon működjön együtt, például Ukrajnában, Oroszországban és a Balkánon.

Külön kitért a magyar vezető a gyógyturizmusban rejlő kedvező lehetőségekre; szerinte nagyobb számban jöhetnének finn állampolgárok gyógyulni Magyarországra, akár a finn társadalombiztosítás hozzájárulásával.

A kulturális kapcsolatokról elhangzott, hogy a közeljövőben felavatják a budapesti finn kulturális központot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik