Belföld

Változatlan üzleti várakozások

Az üzleti szféra és a lakosság gazdasági várakozásai lényegében nem változtak decemberben - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az EU támogatásával végzett legfrissebb felmérésében.

Az összeállítás szerint nem változott a várakozások alakulásának trendje – az üzleti bizalmi index fél éve, némi hullámzással tarkítva emelkedik, a fogyasztói bizalmi index augusztus óta stagnál. A GKI konjunktúra index decemberben, a novemberivel megegyezően mínusz 12 ponton állt, a fogyasztói bizalmi index egy hónap alatt 0,1 ponttal mínusz 31,1 pontra csökkent, az üzleti bizalmi index mínusz 5,3 pont maradt. A jelek szerint a 2004. évi költségvetési szigort és alig emelkedő reálkeresetek hírét a lakosság már a nyáron tudomásul vette – állapítják meg ba kutatók.


Érdekesnek tartják, hogy a nem sokkal a felmérés előtt bekövetkezett forintgyengülés, majd kamatemelés nem hatott a várakozásokra, illetve ezt más tényezők ellensúlyozták. Ugyanakkor az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény a vállalatoknál sokkal, a lakosságnál némileg rosszabb lett. Különösen kedvező az elemzők szerint, hogy tovább emelkedett, sőt 2001 áprilisa óta először a pozitív tartományba került az ipari bizalmi index értéke. Javult az ipari cégek elmúlt és következő negyedévi termelési szintről, rendelésállományról alkotott véleménye, javultak a foglalkoztatási várakozások.


Az építőiparban az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése is kedvezőbb lett, a foglakoztatási várakozások viszont romlottak. A kereskedelmi cégek optimizmusa viszont csökkent, üzletmenetükről és megrendelési politikájukról is pesszimistábban nyilatkoztak. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben a novemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak.


Decemberben az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek. A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak emelkedtek. Ezzel szemben a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve minimálisan csökkent az előző havihoz képest, a következő 12 hónapra azonban nem változott. Csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik