Belföld

Kedvezményes hitel helyett a támogatás a sláger

Rendre kisebb az érdeklődés a kedvezményes állami kisvállalkozói hitelek iránt a tervezettnél, ám vissza nem fizetendő támogatásokra özönlenek a cégek - olvasható a Népszabadságban.

Teljesen kifogyott a gazdasági tárca támogatási kerete tavaly, miközben a gyér érdeklődés miatt a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program hitelrendszerének kamattámogatására elkülönített összegek megmaradtak. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2003-ban pályázataival és kedvezményes hitellehetőségeivel elsősorban a kis- és középvállalkozásokkat (kkv) segítette. A tárca tavaly 12 milliárd forint vissza nem térítendő pályázati pénz mellett mintegy 50 milliárd forint kedvezményes hitelhez adott kamattámogatást. Mintegy 11 ezer vállalkozást segítettek, amelyek közel 60 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre.

A program fényes eredményeit halványabbá teszi, hogy a KSH 2003-ban mintegy 1,2 millió olyan gazdasági szervezetet tartott nyilván, amelyek – foglalkoztatottaik száma alapján – kis- és közepes vállalkozásnak minősíthetők. Ezek természetesen nem mind működő társaságok, ám a 2002-ben a kkv-szektor által felvett 1500 milliárd forintnyi hitel mellett is eltörpül az állami programban elfogyó 50 milliárdos kölcsönállomány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik