Belföld

400 milliós forrásbevonást tervez az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az idén 350-400 millió euró forrás bevonását tervezi főleg nemzetközi pénzintézetektől, ami jelentős növekedés a tavalyi 200 millió euróhoz képest.

A fejlesztési bank ez évi terve szerint az idén 220-230 milliárd forint új kihelyezéssel, fejlesztési kölcsönnel, tőkejuttatással kívánja segíteni a magyar gazdaság fejlődését. Az MFB tavaly részesedést szerzett az Európai Beruházási Bank (EIB) többségi tulajdonában lévő Európai Befektetési Alapban. A tagság révén a nemzetközi pénzpiacokon a korábbinál kedvezőbb feltételekkel tud majd hitelt szerezni az MFB. Az idén hozzávetőleg 100-110 milliárd forint jut a közvetlen hitelkihelyezésekre, a kereskedelmi bankokkal együttműködve refinanszírozás formájában további 80 milliárd forintot akar kihelyezni a bank, fejlesztési tőkeként 15-20 milliárd forintot juttat a magyar vállalkozásoknak, egyúttal mintegy 18-19 milliárd forintot az MFB leányvállalatai közvetítenek ki a magyar gazdaságba.


A fejlesztési tőkeprogramban az MFB 50-500 millió forint erejéig tőkeemelést hajt végre a középtávon sikeres fejlődés előtt álló társaságokban úgy, hogy a megemelt alaptőkéből az MFB maximum 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. Tavaly több mint 70 társaság jelentkezett erre a programra, az első szerződést decemberben írták alá, ennek alapján a fejlesztési bank 490 millió forint tőkét ruházott be egy társaságba. Az elmúlt évben indult az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram is, melynek során a kereskedelmi bankokhoz eddig beérkezett igények alapján 454 kérelmet hagytak jóvá mintegy 25 milliárd forint értékben, az MFB-hez beérkezett igényekből 6 kérelmet fogadtak el, ezek együttes értéke 4 milliárd forint. Rendkívül kedvező kamattal rendelkezik a program az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások számára biztosított 80 milliárd forint esetében, mivel kamata a három havi euriborhoz igazodva afölött maximum 4 százalékot ér el.


Az MFB a kölcsönt 23 kereskedelmi bankkal együttműködve refinanszírozás keretében nyújtja. Tavaly indult a regionális infrastruktúra és vállalkozásfejlesztési hitelprogram is. Ehhez 78 kérelem érkezett, 9 milliárd forintot meghaladó összegben, melyből 59 megállapodást írtak alá 4 milliárd forint folyósításáról. Ez a program kifejezetten a termelő infrastruktúrát bővíti, illetve a vállalkozásfejlesztést szolgálja, keretösszege 30 milliárd forint. A cél az, hogy ennek révén bővüljön a szennyvíztisztító beruházások, a hulladék kezelő létesítmények száma, illetve Magyarországon is nagyobb teret kapjon a megújuló energia források felhasználását szolgáló beruházások megvalósítása. A fejlesztési hitelintézet a humán infrastruktúra fejlesztésére indította el az Oktatási Minisztériummal közösen a “Beruházás a XXI. századi iskolába” elnevezésű kedvezményes hitelprogramját. A tavaly benyújtott kérelmek száma 83 volt, közel 6 milliárd forint értékben, ebből 78 igényt fogadtak el csaknem 3,2 milliárd forint összegben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik