Belföld

Újabb 40 milliárd dolláros injekció a kínai bankszektornak

Kína 40 milliárd dolláros támogatással készül kihúzni a pénzügyi csávából az ország harmadik legnagyobb pénzintézetét, az ipari és kereskedelmi bankot (Industrial and Commercial Bank of China) - írta a szombati China Business Post.

Kína december végén 45 milliárd dollár pénzügyi támogatást adott két nagy állami banknak. Elemzők szerint az állami segítségnyújtás nagy lépés a behajthatatlan hitelek alatt sínylődő bankszektor stabilizálásához és átszervezéséhez.

Ha többet szeretne tudni…

…a kínai bankszektorról és annak sajátosságairól, olvassa el az Economist összeállítását, A $45 billion shot in the arm címmel.

Kína akkor devizatartalékokat csapolta meg, hogy friss tőkét biztosítson a Bank of China és a China Construction Bank pénzintézeteknek, most sem történik ez másként. A 40 milliárd dolláros tőkeinjekció körülbelül a kínai devizatartalék egytizedére rúg.

A tőkeinjekció a bankok számára az esetleges tőzsdei bevezetés útját egyengeti. A Bank of China 2005-ben tervezi a tőzsdei bevezetést, és a China Construction Bank is ezen munkálkodik, befektetési bankokkal együttműködve. Az ICBC tőzsdei bevezetését 2006-ra irányozták elő.

Elemzők szerint Kína négy legnagyobb bankja – a Bank of China, a China Construction Bank, az Industrial and Commercial Bank és az Agricultural Bank – átszámítva legalább 300 milliárd euró rossz hitel terhe alatt görnyed. A négy vezető bank kintlevőségeinek hivatalosan 20 százaléka, elemzők szerint egyharmada van veszélyben.

Elemzők szerint a kínai gazdaság további gyors ütemű fejlődéséhez fontos a pénzügyi rendszer rendbe tétele. Előzetes adatok szerint 2003-ban 8,5 százalékkal nőtt a kínai gazdaság. Az ország devizatartaléka 2003 végén 403,25 milliárd dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik