Belföld

Hadüzenet – stratégiaváltás a Sunnál

Új szoftverkoncepcióval és az alsóbb szegmens felé nyitással támad neki a nagy IT cégeknek az egykori szerveróriás, felismerve, hogy egyre többen keresnek az eddiginél olcsóbb alternatívát.

Támadást indítunk a költségek és a komplexitás ellen – vágott bele a Sun új stratégiájának ismertetésébe Scott McNealy, a cég vezetője és az ipar örök lázadója a SunNetwork 2003 konferencián. McNealy a felütéssel arra utalt, hogy a rossz pénzügyi eredményeket felmutató cég új szoftverkoncepciójával és a szervereladások terén az alsóbb (low-end) szegmens felé nyitással igyekszik utolérni iparági konkurenseit.

A cég ütőkártyája ehhez a nemrég bemutatott Sun Java System névre keresztelt rendszer, amely a költségek és a kockázat csökkentésével próbál meg nagyot dobni a hálózati informatika szoftvereinek világában. A fejlesztés keretében a cég hat új, nyílt, alacsony költségű és biztonságos szoftverrendszerbe tömöríti teljes programkínálatát.


Hadüzenet – stratégiaváltás a Sunnál 1

Scott McNealy

Új licenckoncepció

Ezek egyik eleme, a szeptemberben piacra dobott Java Enterprise System (JES), amely a drága és a bonyolult adminisztrációt igénylő szoftver-licencelési modellel rendelkező háttérrendszerekkel szemben kínál alternatívát. A Sun ugyanis – felrúgva a szoftverszektorban a licenceknél alkalmazott összes értékesítési „szabályt” – alkalmazottanként mindössze 100 dollárt kér évente a szoftvercsomagért. A termék a speciális finanszírozás mellett a megrendelő minden igényét kielégíti, a JES ugyanis a Sun összes infrastruktúra-szoftverét – címtárat, portált, levelező- és hálózatazonosító rendszert, naptárt, alkalmazásszervert, webszervert – magában foglalja.

A Java Enterprise System új változatai rendszeres időközönként jelennek meg és a komponenseket a Sun teszteli, összehangolja, így az informatikai vezetőknek nem okoz majd fejfájást az esetlegesen több gyártótól származó szoftverek verziókövetése és telepítése. Az eddig a nagyvállalatokra specializálódott Sun új megoldásával a kis- és középvállalatok piacára is be akar törni, méghozzá úgy, hogy a 100 főnél kisebb cégeknek ingyen adja azt.

„Mi a tavaly – csak a címtárért és szoftverkövetésért – kifizetett licencdíj töredékéért, körülbelül 80 százalékkal olcsóbban szereztünk jogot a teljes JES portfólió használatára 2004-től kezdődően” – ad egy hazai példát Ihász Sándor, a 200 főt számláló Axelero informatikai vezetője.

A Microsoft-féle világ kényelmetlenségei nélkül

A Sun vezére beszédében többször is kitért arra, hogy cége olyan megoldásokat szállít, amelyek mentesek a Microsoft-féle világ kötöttségeitől és a biztonsági fenyegetésektől, hiszen probléma nélkül illeszthetők bármilyen nyílt környezetbe, ráadásul nagyon kedvező áron hozzáférhetők.

„A Java megnyerte a harcot a Microsoft.NET-tel szemben” – előlegezte meg a bizalmat cégének McNealy, ugyanis tény, egyre több intézmény keres olcsóbb alternatívát a Microsoft termékeivel szemben. November végén például a kínai kormány jelentette be, hogy a Sun Java Desktop Systemet (a Microsoft Windows családjához hasonló vállalati, asztali megoldást) ítélték arra alkalmasnak, hogy a jövőben a Kínai Népköztársaság szabványos asztali fejlesztési és alkalmazási környezete legyen.


Változtattak szerverpiaci stratégiájukon is

A Sun hagyományos piacán, a szerverek terén is jelentős változások figyelhetőek meg. A cég februártól beszünteti a három éve megvásárolt, x86 processzorra épülő, Linux operációs rendszert futtató Cobalt szerver-termékcsalád értékesítését.

A szerverpiacot monitorozó IDC felmérése szerint a Sun a unix piacon – megelőzve a HP-t és az IBM-et – egyelőre még őrzi elsőségét volumen tekintetében, ám a teljes szerverpiacot nézve a két rivális mögé szorult. Mindez nem meglepő a mai vállalati környezetben, ahol újabban nem a unix, hanem sokkal inkább az olcsóbb, Intel alapú szerverekre van igény.

A high-end kategóriában piacvezető vállalat a csapásirány-változással lépést tartva a közelmúltban olcsó, belépő szintű szerverekkel rukkolt elő. A cél az alsóbb szegmens meghódítása: a Sun a kisebb ügyfelek számára is elérhetővé kívánja tenni azokat a műszaki megoldásokat, amelyek korábban csupán a kimondottan nagyvállalati környezetekben voltak használatosak.

A Sunnál folyó innováció egy másik eredménye az N1 szoftverkoncepció (voltaképpen egy következő generációs operátor-platform), amely bonyolult informatikai rendszerek működését automatizálja. Az eszköz arra a problémára kínál megoldást, hogy egy adatközpont rendszerkihasználtsága egy-egy cég esetén ne csak 15–20, hanem legalább 30–50 százalékos legyen.

A teljes cikk a Figyelő 2004/1-2. számában olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik