Belföld

Ellenzéki képviselőket és egy cégvezért tartóztattak le Dél-Koreában

Korrupciós vizsgálat keretében letartóztatták szombaton a dél-koreai hatóságok az ország harmadik legnagyobb vállalatának vezetőjét és hat parlamenti képviselőt, köztük Ro Mu Hjon elnök egy szövetségesét, illetve öt ellenzékit.

A képviselőknek kenőpénz elfogadásáért, illetve a politikai pénzalapokra vonatkozó szabályok megsértéséért kell felelniük. Két további ellenzéki képviselő letartóztatását is elrendelték.

A Ro Mu Hjon elnök cégvezért támogató képviselő, Csjung Daj Csul például a vád szerint a Daewoo cégtől és más vállalatoktól fogadott el összesen 700 millió von (583 ezer dollár) kenőpénzt. Másokat politikai kampány törvénytelen finanszírozásával vádolnak.

A többféle gazdasági területen működő SK csoport vezetőjét, Szon Kil Szjungot adócsalással és hűtlen kezeléssel vádolják, továbbá azzal, hogy egy ellenzéki pártnak 8,3 millió, Ro egy segítőjének pedig közel egymillió dollárnyi anyagi támogatást nyújtott törvényellenesen.

Az ellenzéki pártok politikai alapúnak minősítették a letartóztatásokat, amelyek célja szerintük, hogy elterelje a figyelmet a Ro segítőit körüllengő botrányokról. A tavalyi választások finanszírozásával kapcsolatban mind a jelenlegi kormány-, mind az ellenzéki pártokat súlyos szabályszegési vádak érték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik