Belföld

Líbia – áldozatonként egymillió dollár

170 millió dollárt fizet ki Líbia az 1989-ben felrobbantott francia utasszállító gép áldozatai után azok családjának, noha felelősségét soha nem ismerte el.

Egymillió dollár kiegészítő kártérítést kap az 1989-ben felrobbantott francia utasszállító gép minden egyes áldozatának családja Líbiától az arab ország és Franciaország megállapodása szerint. Ezt Guillaume Denoix de Saint-Marc, az érintett családok érdekközösségének szóvivője jelentette be Párizsban a megállapodás aláírása előtt, melyet líbiai részről Moamer el-Kadhafi államfő fia alkudott ki.



Líbia – áldozatonként egymillió dollár 1


A mostani megállapodás aláírására röviddel azt követően került sor, hogy Líbia – nagy meglepetésre – bejelentette: felhagy nukleáris fegyverprogramjával. Tripoli azóta lehetővé tette a beutazást az ENSZ nukleáris ellenőreinek, és teljes hozzáférést engedélyezett nukleáris létesítményeihez.

Tizenöt év után


A francia-líbiai megállapodás értelmében az összeget négy részletben fizeti ki Líbia: azonnali hatállyal, még pénteken összesen 42,5 millió dollárt az érintett családoknak, majd a további három részletet hat hónapon belül teljesíti.


A két fél között 15 évig tartott az alkudozás a 170 utassal lezuhant DC-10-es gép áldozatainak kárpótlásáról, miközben Tripoli folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozta. Az UTA francia légitársaság lelőtt repülőgépén 17 nemzethez tartozó személy vesztette életét, közöttük 54 volt francia állampolgár.


Fejpénz 

A PanAm gép áldozatainak eddig mintegy 2,7 milliárd dollár megfizetését ígérte meg Líbia, igaz ennek kifizetését súlyos feltételekhez kötötte. A “fejenként” járó 10 millió dollárt csak akkor kapják meg az áldozatok hozzátartozói, ha az USA feloldja a Líbia elleni összes létező szankciót (és megindulhatnak az olajcégek az arab országba), továbbá leveszi Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról. Az ENSZ már korábban felfüggesztette a Tripolival szembeni embargót, így az európai országok az utóbbi években milliárdos dollártételekben talicskázták a pénzt az észak-afrikai ország olajiparába, illetve engedték az ottani befektetők európai megjelenését; Magyarországon például a líbiai tulajdonú Corinthia szállodalánc révén.


Az alku tárgya


Az aláírás napján érkezett Párizsba Abder-Rahmán Salgam líbiai külügyminiszter, akit a délután folyamán fogad a francia diplomácia vezetője, Dominique de Villepin és az esti órákban Jacques Chirac köztársasági elnök is. A kártérítési vita lezárása megnyitja az utat a két ország politikai kapcsolatainak rendezése előtt, Párizs és Tripoli megállapodásban rögzíti a kétoldalú viszony új kereteit – áll a hivatalos közleményekben.


A DC-10-es áldozatul esett utasaiért Tripoli így jóval kevesebb kártérítést vállalt, mint amennyit a skóciai Lockerbie felett 1988 decemberében líbiai terrorakció következtében felrobbant amerikai PanAm-gép 270 áldozata hozzátartozóinak eddig kifizetett. Igaz, ez utóbbi esetben Líbia elsimerte egyes tisztviselőinek felelősségét. A mostani megállapodásnál Denoix de Saint-Marc állítólag úgy nyilatkozott, hogy a Lockerbie felett áldozatul esett utasok családjainak fizetett összeg a különböző illetékek és adók után már nem lesz annyival magasabb, mint elsőre tűnhet.


A francia kormány ősszel azzal a feltétellel járult hozzá a Líbia ellen másfél évtizede bevezetett nemzetközi szankciók feloldásához, hogy az észak-afrikai arab ország rendezi a francia gép áldozatainak méltányos kártalanítását is. A korábbi ajánlatban Tripoli csak fejenként 300 ezer dollárra vállalt kötelezettséget.

Befejezetlen ügy


Az 1989-es terrorista merénylet ügyében a francia igazságszolgáltatás 1999-ben – távollétében – életfogytiglani börtönre ítélt hat líbiait, közöttük Moammer el-Kadhafi líbiai államfő egyik sógorát. Líbia azonban úgy ítélte meg, hogy az elítéltek ártatlanok, ezért nem adta ki őket Franciaországnak. A jelenlegi megállapodás az ügynek ezt a részét nem érinti, a francia joghatóságok szabadon döntenek a kérdésben – közölte Guillaume Denoix de Saint-Marc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik