Belföld

László: stabilizálódik a forint, nem adják el Herendet

László Csaba pénzügyminiszter herendi látogatása során cáfolta, hogy el akarják adni a Porcelán Manufaktúra Rt.-t. A vizit során kifejtette, az árfolyamot nem kívánja kommentálni, de kedvezőnek ítéli a helyzetet.

Konkrét árfolyamot nem kívánok kommentálni, de mindenképpen kedvezően értékelem a forint egyfajta stabilizációját, és a kiegyensúlyozott piaci viszonyokat – jelentette ki kedden Herenden a Porcelán Manufaktúra Rt.-nél tett látogatását követően László Csaba.


A pénzügyminiszter az MTI-nek hangsúlyozta: amikor majd a független jegybank úgy látja, hogy eljött az ideje a 12,5 százalékos jegybanki alapkamat megváltoztatásának, akkor fogja ezt a lépését megtenni. László Csaba a továbbiakban elmondta: idén az államháztartás hiánya tovább fog csökkenni, és reményei szerint 2004-ben megáll a folyó fizetési mérleg hiány növekedése. Hozzátette: a kedvező egyensúlyi mutatók azzal járnak majd, hogy export- és beruházás-vezérelte gazdasági növekedés indulhat meg idén. 2004-ben 3,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani – mondta.

A pénzügyi tárca vezetője szerint idén is lehet számítani egy szerény mértékű reálbér-növekedésre, és – mint mondta – a kormány folytatja a száznapos program során elindított jóléti intézkedéseket. László Csaba határozottan cáfolta, hogy a Herendi Porcelán Manufaktúra Rt.-t privatizálni akarnák. “Herend nemzeti kincs, s a megőrzése pedig nemzeti érdek” – hangsúlyozta. Az állam a 25 százalék plusz egy szavazat tulajdonosi részesedésének értékét megtartani, illetve növelni szeretné – közölte.

A menedzsmentnek azon kell dolgoznia az elkövetkezőkben, hogy a manufaktúra számára az elmúlt két-három évben kedvezőtlenebbé vált külső körülményeket ellensúlyozza, és ismét stabilan nyereségessé váljon a nagy múltú herendi cég – hangsúlyozta László Csaba. A Porcelánmanufaktúra Rt. 75 százalékban a munkavállalói résztulajdonosi program szerint dolgozói tulajdonban van, és a cég decemberi közgyűlésén elfogadott új stratégiai terv szerint a jelenlegi tulajdonosi körnek meg kell maradnia. Az új stratégiának megfelelően öt év alatt el kell jutni oda, hogy a cég adózás előtti eredménye elérje az egymilliárd forintot, amihez évente 200-500 millió forint közötti összeggel kell majd növelni az adózott eredményt.

A manufaktúra 2003-as árbevételi terve 6,8 milliárd forint volt, tervezett nyeresége 200-300 millió. A cég 2002. évi árbevétele 6,9 milliárd forint volt, amiből 262 millió forint adózás előtti eredmény származott. A decemberi közgyűlésen elfogadták a cég 2004. évi május végéig szóló beruházási tervét is, miszerint 192 millió forintot fordítanak fejlesztésére. A manufaktúrának jelenleg 1.470 munkavállalója van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik