Belföld

Kevesebb iparűzési adót fizettek a fővárosnak

A tervezettnél hárommilliárd forinttal kevesebb iparűzési adó folyt be tavaly Budapesten. Megtorpant a fővárosi adóbevételek korábbi dinamikus növekedése. Szigorították a kinnlevőségek behajtását és az ellenőrzéseket - értesült a Világgazdaság.

Évek óta először fordult elő Budapesten, hogy az iparűzési adóbevétel nem érte el a tervezettet. Erre azonban már az elmúlt év második felében lehetett számítani, a gazdasági növekedés lassulása miatt ugyanis a fővárosi vállalkozások bevételei sem nőttek az előző években megszokott ütemben – mondta a Világgazdaságnak Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetője. Az eredetileg tervezett 127 helyett 124 milliárd forint folyt be. Hogy nem lesz meg a terv, az is jelezte: szeptember 15-ig csaknem négyezer olyan kérelem érkezett, amelyben a csökkenő bevételre hivatkozva öszszesen 3,2 milliárd forint adóelőleg-mérséklést kértek a vállalkozások.

A fővárosi adóhatóság tovább szigorította az ellenőrzéseket és a behajtásokat. Tavaly 3100 vállalkozásnak küldött fizetési felszólítást, 3,2 milliárd forint tartozás miatt. Az ellenőrzések során 1,7 milliárdos adóhiányt állapítottak meg, s emiatt 300 milliós mulasztási bírságot vetettek ki. Az év folyamán mintegy tízezer adózó számlájára nyújtottak be inkasszót, s az összességében 16 milliárd forintos kinnlevőségből 12 milliárd befolyt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik