Belföld

A HVB Bank a BÉT legnagyobb tulajdonosa

A HVB Bank a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb tulajdonosává lépett elő, miután novemberben megszerezte a Számmisztika Bt.-től annak 1,07 százalékos részesedését, január 1-jével megörökölte a bankba olvadó CA IB Értékpapír Rt. teljes BÉT részvénytulajdonát, majd január 5-én megvásárolta az Inter Európa Bank Rt.-től annak tőzsdei tulajdonhányadát.

Az utóbbi tranzakció részeként 120.780 darab BÉT részvény, vagyis 2,23 százaléknyi részesedés vándorolt át a Bank Austria Creditanstalt AG magyarországi leánypénzintézetének kezébe, mely mostantól kezdve összesen 560.840 darab részvényt, vagyis 10,35 százalékos részesedést tudhat a magáénak.

Szalay-Berzeviczy Attila – a HVB Bank értékpapír üzletágának igazgatója, a bankon belül a BÉT és KELER ügyek felelőse – hangsúlyozta, hogy “a bankcsoport Magyarországon is, csak úgy, mint a többi közép- és kelet-európai országban vezető szerepet játszik az értékpapír kereskedelem, vagyonkezelés és értékpapír letétkezelés terén. Ennek megfelelően eddig is és ezután is mindent megtesz azért, hogy támogassa a magyar értékpapírpiac fejlődését és növekedését. A bank nem pusztán pénzügyi invesztíció vagy saját szakmai érdekeinek a hatékonyabb érvényesítése céljából vásárolja a BÉT részvényeit, hanem biztosítani kívánja, hogy a BÉT és így a börze által 25%-ban tulajdonolt Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is szakmai kezekben marad.”

Dr. Matthias Kunsch, a HVB Bank vezérigazgatója a tranzakcióval kapcsolatban kijelentette, hogy “támogatja azt az elképzelést, miszerint az értékpapírpiaci műveletekben érdekelt hazai kereskedelmi bankok vegyék meg a Magyar Nemzeti Banknak az EU vonatkozó jogszabályaiból kifolyólag a közeljövőben eladásra felajánlandó KELER-ben lévő 50%-os tulajdonrészét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik