Belföld

Növelte részesedését a Richter a lengyel Polfában

A Richter Gedeon Rt. részesedése 63 százalékra emelkedett a GZF Polfában, miután a társaság megvásárolta a lengyel Kincstárügyi Minisztérium által felajánlott 12 százalékos részvénycsomagot - közölte a Richter a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A Richter és a lengyel Kincstárügyi Minisztérium 2003. december 30-án írta alá a részvények adásvételi szerződését, amely alapján a Richter kifizette a 29,8 millió lengyel zloty (1,66 milliárd forint) vételárat – áll a közleményben. A magyar gyógyszergyár privatizációs tender nyerteseként szerzett 51 százalékos többségi tulajdont a GZF Polfában 2002-ben.


A privatizációs szerződés értelmében a Richternek elővásárlási joga van a kisebbségi részvénycsomagra, amely a lengyel államkincstár tulajdonában van. Ebből ajánlott fel tavaly novemberben 12 százaléknyi részesedést a lengyel állam. A Richter célkitűzése, hogy a Polfa 100 százalékos tulajdonosa legyen. Elővásárlási jogával 2006. november 12-ig élhet. A Polfa megvételével a Richter 2 százalékra növelte részesedését a lengyel gyógyszerpiacon, és ezzel bekerült a tíz legnagyobb piaci szereplő közé.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik