Belföld

Lapkaprogramjai egységesítésére törekszik a Philips és a Samsung

A holland Philips Electronics és a dél-koreai Samsung Electronics megegyezett a digitális televíziókban és hasonló otthoni szórakoztató elektronikai berendezésekben alkalmazott integrált áramköröket működtető programok szabványában. Szándékaik szerint a "Universal Home Application Programming Interface" (UH-API) programnyelv alkalmazások fejlesztésére ösztönzi majd a szoftverfejlesztő, a rendszerintegrátor és berendezésforgalmazó cégeket.

A nagy szórakoztató elektronikaiberendezés-gyártó cégeknek, köztük a Sony Corp.-nak, a Matsushitának, az LG Electronicsnak integrált áramköröket szállító Philips és Samsung más félvezetőelem-gyártókat is rá szeretne venni a szabvány adaptálására.

A digitális technológia és az internet terjedésével párhuzamosan folyamatosan nő a szórakoztató elektronikai cikkeket gyártók igénye a különböző platformokon és berendezésekben rugalmasan alkalmazható programmegoldások és szolgáltatások iránt. Mindehhez új, “rendszersemleges” alkalmazás fejlesztési felületre van szükség. Az igény olyannyira sürgető, hogy még a két nagy konkurens, a Philips és a Samsung is hajlandó volt összefogni egymással az ügy érdekében.

Mindkét cég tagja a világ tizenhét legnagyobb szórakoztató elektronikai gyártóját tömörítő Digital Home Working Group szakmai tömörülésnek, amely a különböző rendszereken és berendezéseken futó alkalmazások összeegyeztethetőségét hivatott elősegíteni. A Philips és a Samsung mostani kezdeményezése ennél jóval többre tör. Azt kívánja elősegíteni, hogy ugyanazok az alkalmazások egyaránt futtathatók legyenek mindkét cég integrált áramköreiből összeállított berendezéseken is. A szabvány kompatibilis lesz az elterjedt kezelőrendszerekkel, tehát a Windows és a Linux alkalmazásokkal.

A Philips szórakoztató elektronikai cikkekhez és mobil távközlési berendezésekhez készülő Nexperia lapkakészlete már UH-API-kompatibilis lesz. A Philips és a Samsung elsőként a nagyfelbontású digitális televíziókba építi be az új áramkörkészletet, majd később más termékekre is kiterjeszti alkalmazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik