Belföld

Digitális azonosítás az USA határain – épül az erőd

Minden vízumköteles országból érkező utastól, így a magyaroktól is digitális ujjlenyomatot vesznek az USA határain.

A US-VISIT nevű, a világon példa nélkül álló programot (teljes nevén United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) az amerikai belbiztonsági minisztérium az USA 115 nemzetközi repülőterén és 14 kikötőjében vezette be hétfőtől, a szárazföldi határátkelőknél pedig az év folyamán vezetik be az azonosító rendszert.

Ki-be

A US-VISIT program tulajdonképpen már az amerikai nagykövetségek konzuli hivatalaiban kezdődik, ha a technikai eszköz erre már rendelkezésre áll. Az első ujjlenyomatot akkor veszik, amikor a kérvényező vízumért folyamodik. Érkezéskor, az eddigi tapasztalatok szerint utasonként 10-15 másodperces többletidő szükséges a beléptetéshez. A határátkelőnél így ellenőrizhető, hogy a belépő azonos-e azzal, aki a vízumot kapta. Az ujjlenyomatvételt a jövőben kilépéskor is megismétlik, egyelőre kísérleti jelleggel, amivel egyebek között azt is ellenőrzik, hogy a látogató túllépte-e a megengedett tartózkodási időt. A kiléptetési eljárás tesztelése hétfőn kezdődött meg a Baltimore-Washington nemzetközi repülőtéren és egy miami kikötőben. Az utasok az erre szolgáló fülkékben maguk léptetik ki magukat az újabb ujjlenyomat-azonosítással. 

Az eljárás során a vízummal érkező külföldi utas két mutatóujjának lenyomatát belépéskor számítógépbe szkennelik és digitális fényképet is készítenek az illetőről. Az így nyert mintát összevetik a Szövetségi Nyomozó Iroda nyilvántartásával, a terroristagyanús személyekről és bűnözőkről tárolt adatokkal. Az intézkedés, mivel Magyarország a vízumköteles országok közé tartozik, a magyar állampolgárokra is vonatkozik. A program 380 millió dollárba került, és a kormány azt reméli tőle, hogy a segítséget nyújthat terroristák elfogásában és a lejárt vízumok kiszűrésében.


Uniós kivételek, brazil bosszú

Nem vonatkozik azonban a fokozott ellenőrzés 27 különböző országból érkező utasra, köztük az Európai Unió országainak USA-ba igyekvő állampolgáraira, ami máris kétségessé teheti az intézkedés hatékonyságát. Az utóbbi évek repülőgépes merényletei, köztük a szeptember 11-ei merénylet gyanúsítottjai között is akadt ugyanis uniós állampolgár.

A programmal a légitársaságoknak is meggyűlhet a bajuk. Ők az utasszám további csökkenésétől és reptereken kialakuló tumultusoktól tartanak. Mások az utazás szabadságának eszméjét féltik és azt hangoztatják, hogy az USA csupán a tömegek megfigyelésére alkalmas rendszereket kíván létrehozni, és hogy az intézkedésnek sokkal inkább szociális és politikai mozgatórugói vannak, mintsem a terrorizmus elleni harc eszközei lehetnének.


Brazíliát olyannyira felháborította állampolgárainak megkülönböztetése, hogy saját rendszert állított fel. Hétfőtől ujjlenyomatot vesznek és digitális képet készítenek minden, az országba érkező amerikai állampolgárról.

A szívélyes fogadtatás amerikai eszméje


Digitális azonosítás az USA határain – épül az erőd 1

Tom Ridge az atlantai repülőtéren ujjlenyomatot vesz

Tom Ridge belbiztonsági miniszter az atlantai nemzetközi repülőtéren mutatta be a sajtó előtt az új beléptetési rendszert és az első, az adatbázisba kerülő utasokat. Ridge szerint „a hétfői napon új fejezet kezdődött a kormány azon elkötelezettségében, hogy megoltalmazza a nemzet biztonságát, ugyanakkor fenntartsa az utazás szabadságának és a külföldiek szívélyes fogadtatásának amerikai eszméit.”

Ridge szerint a program fontos eleme a terrorizmus elleni globális háborúnak, és elősegíti a biometrikus jellemzők alkalmazásának nemzetközi elterjedését az utasok beléptetésének felgyorsítására. Amerika meg akarja mutatni a világnak, hogy nyitva tudja tartani határait, miközben gondoskodik a nemzet biztonságáról – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik