Belföld

A Spirit második napja a Marson

A Spirit amerikai önjáró laboratórium második napját kezdte meg a Marson. A marsjáró sikeresen beüzemelt egy kulcsfontosságú antennát, sőt már színes felvételeket is küldött - jelentette a NASA.

Január 5 – A Spirit második napja a Marson

Január ötödike a Spirit második marsi napja, vagy ahogyan a Nasa központban nevezik, a Sol 2. A „sol” egy marsi napot jelöl, amely 24 óra 39 perc 35 percből áll. A Sol 1 a leszállás napja volt.

A Spirit sikeresen beüzemelte ún. nagy nyereségű (high-gain) antennáját. (A képen a jármű közepén látható fekete, nyalóka-szerű rúdról van szó). Ennek a jelentőssége óriási, hiszen ez jelenti a fő kommunikációs kapcsolatot a marsautó és a földi irányítóközpont között. A Spirit 90 napos, a Gusav-kráter feltérképezésére vonatkozó küldetésében az antenna kulcsfontosságú.

A Spirit elküldte első színes felvételeit is a Marsról. A nagyfelbontású kamerával készült színes felvételek 14-szer élesebbek, mint a rover korábban küldött fekete-fehér képei. A képeket és az azokból készült „Sol 2 képeslapot” sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a Nasa munkatársai.

A marsjáró minden rendszere normálisan működik. A marsi légkör a vártnál kevésbé átlátszó, feltételezhetően a bolygó másik felén dúló porviharok miatt. Ez csökkenti a Spirithez eljutó napsugárzás mennyiségét, de így is körülbelül 83 százalékos teljesítménnyel működik.

Az elkövetkező napokban a mérnökök először felmérik a tájat, és megkeresik a legoptimálisabb útvonalat a marsjáró számára. Akár 8-9 napig is eltarthat ez a művelet. Csak ezután kezdődik a marsjáró „felállítása”, kerekei óvatos kicsomagolása, és ekkortól indul majd el napi 100 méteres „felfedező útjára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik