Belföld

Schröder ultimátuma Európának – EU-szakadás?

Németország csak az év végéig vár az európai alkotmányra. Ha nincs megállapodás, akkor az unió legerősebb állama két csoportra osztja a szervezetet: a lassabban és a gyorsabban integrálódó országokra.

Ultimátum az Európai Uniónak – ez a címszó jellemzi leginkább Schröder német kormányfő idei első nyilatkozatát. A Der Spiegel című hetilapnak adott interjúban a kancellár lényegében azt mondta, ha ez év végéig nem sikerül áthidalni az unión belüli döntéshozatali rendszer, és az európai alkotmány körül kialakult viszályt a különböző jelenlegi, és hamarosan csatlakozó tagállamok között, akkor Németország nem küszködik tovább a kompromisszum elérése érdekében.

Ez esetben a kancellár forgatókönyve szerint a következő történik: az unió két csoportra, gyorsabban és lassabban, rugalmasabban és kevésbé rugalmasan fejlődő, zártabb és nyitottabb országok csoportjára bomlik. Nem szeretnénk, hogy ez bekövetkezzen, de én már fölkészültem erre az eshetőségre is – jelentette ki a német kancellár három héttel azután, hogy az unió legutóbbi csúcsértekezletén Brüsszelben kudarcot vallott az európai alkotmány megszövegezésére tett minden erőfeszítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik