Belföld

Még mindig bizonytalan a légikatasztrófa oka

A szombaton a Vörös-tengerbe zuhant repülőgépet üzemeltető légitársaság szerint Svájc nem biztonsági, hanem pénzügyi okból tiltotta ki a céget az ország légteréből. A francia közlekedési miniszter szerint korábban nem volt probléma az egyiptomi légiközlekedési vállalat gépeinek biztonságával.

Párizsban nagy vita bontakozott ki a szombat reggeli egyiptomi légi szerencsétlenségről, amelynek áldozatai túlnyomórészt franciák, összesen 133-an. Először szólalt fel a francia közlekedési miniszter szemben az egyiptomi Flash Airlines légitársaság kétségtelen felelősségét sugalló vélekedésekkel, vagy legalábbis eltérően azoktól.

Gil de Robien szerint igenis jó hírneve volt a Flash Airlines-nak, még akkor is, ha az egyiptomi légitársaság gépeit Svájc másfél éve kitiltotta légteréből a nemzeti biztonsági előírások megszegésére hivatkozva. A francia közlekedési miniszter emlékeztetett arra, hogy a Flash Airlines gépének utolsó nagy technikai ellenőrzésekor, november 8-án minden rendben volt.

Egyidejűleg a technikai hiba csapásán maradva a külügyi államtitkár hétfőn ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy merénylet áldozata lett volna a túlnyomórészt franciákat szállító tíz éves egyiptomi Boeing 737-es.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik