Belföld

Elküldte első képeit a Spirit

Elküldte a Földre az első képeket a Spirit amerikai önjáró laboratóriumot szállító űrszonda, amely néhány órája szállt le a Marsra. A képeken az űrszonda egy része, marsbeli tájak és a leszállókörzetnek kijelölt hatalmas Gusev-kráter látható.

Hamrosan színes képeket is küld a Mars felszínéről a Spirit amerikai önjáró laboratórium, amely hajnalban szállt le a vörös bolygón.

Az amerikai űrügynökség kutatói elmondták, a robotjármű minden napeleme kinyílt, ami lehetővé teszi, hogy feltöltsék az akkumulátorokat. A következő napok feladata lesz a berendezések ellenőrzése, a színes képek alapján pedig részletesen megvizsgálják majd a landolás környékét a Gusev-krátert.

A NASA szerint a szonda rakománya, a Spirit nem sérült meg, amikor leszállt a vörös bolygó egyik kráterébe, a kijelölt leszállási körzetbe. A leszállás közben felhasználták a Mars körül keringő amerikai műhold adatait.

A Spirit kamerája sorra készíti a felvételeket, amelyekből 360 fokos panorámaképeket illesztenek össze, és ezek elemzésével jelölik ki a tudományos vizsgálatok első célpontjait. Az első képek alapján a terep “járhatónak” tűnik a Spirit számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik