Belföld

Mától nincsen nullaszázalékos adókulcs

Január elsejével megszűnt a nullaszázalékos áfa-kulcs. Azon élelmiszeráruházak, amelyekben a januári nyitásig nem árazták át áruikat, kénytelenek lesznek a haszonból fedezni az adóváltozások okozta többletkiadásukat.

Január elsejével megszűnt a nullaszázalékos kulcs, azonban a tárgyi adómentesség sok esetben továbbra is megmarad. Az általános 25 százalékos áfa mellett két kedvezményes kulcs lesz, az 5 és a 15 százalékos.

– Az eddigi nullaszázalékos adómérték, ami a gyógyszereket jellemezte, amellett a tankönyv volt ilyen, az átkerült az 5 százalékosba, a többi, például az élelmiszer, ami eddig 12 százalékos volt, az pedig átkerült a 15 százalékos adómérték alá – mondta el Sike Olga, az APEH adónemek főosztályának helyettes vezetője. Emellett van még néhány tétel, amelyik nem az előbb elmondottak szerint került át, hanem nulla százalékból átkerült a 25-ösbe, a gyógyszer alapanyagok vagy a villamos energia nem a 15 százalékba került át, hanem a 25 százalékba. Egyebekben van kedvező változás is, mert a könyv eddig a 12 százalékos adómérték alá került, most meg nemcsak a tankönyv, hanem valamennyi könyv az 5 százalékos adómérték alatt található január elsejétől.

Az adókulcsok január elsejétől változnak, azonban az uniós csatlakozás miatt szükséges változások egy része csak május elsejétől lép hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik