Belföld

Iraki újjáépítés: 4 milliárd dollár odaítélése elhalasztva

Az amerikai kormány 4 milliárd dollárt elhalaszt a nemrég meghirdetett, 18,6 milliárd dolláros iraki újjépépítési tervéből. Ennek a 4 milliárd dollárnak az odaítéléséről egészen biztosan csak a június 30-ra tervezett iraki hatalomátadás után döntenek, amikor Iraknak már saját kormánya lesz - írta a Wall Street Journal szerdán.

A sok belső vita után eldöntött halasztás oka, hogy a szuverenitás visszaadása után e módon is nyomást lehessen gyakorolni az iraki kormányra – írta az újság. Politikai elemzők szerint azonban a másik megfontolás az, hogy addigra talán megoldódnak az Egyesült Államok és az iraki újjáépítésből kizárt országok vitái. „Vannak jelek, hogy az amerikai kormány esetleg megfontolja újjáépítési szerződések juttatását vállalatoknak olyan országokból is, mint Franciaország, Németország vagy Oroszország, amelyek jelenleg ki vannak zárva” – írta a Wall Street Journal maga is.

Az amerikai kormány, biztonsági megfontolásból, december elején kizárta az iraki újjáépítés általa finanszírozott fővállalkozói szerződéseiből egyebek között az orosz, a francia és a német vállalatokat, mert kormányaik ellenezték a tavaszi háborút Irakban. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy a korlátozás 26 fővállalkozói szerződés pályázatára vonatkozik. A szerződések összértéke elérheti a 18,6 milliárd dollárt.

A tervezett szerződések az áramtermelés és -szolgáltatás, a távközlés, a középületek, a közlekedés-szállítás, a közüzemi szolgáltatások, a biztonsági rendszer és az igazságszolgáltatás helyreállítására vonatkoznak majd.

A kizárással érintettek tiltakoztak, és a külügyi biztosa értésre adta, hogy az iraki újjáépítés és az iraki adósság csökkentése, elengedése összefügg. – Ugyanakkor, amikor azt mondják, hogy egyes országok nem vehetnek részt az újjáépítési pályázatokon, ugyanezeket az országokat együttműködésre kérik, arra, hogy adjanak pénzt az adósságok leírására. Ez nem a legbölcsebb döntés – mondta Javier Solana, az EU külügyi biztosa.

Az Európai Bizottság közölte: megvizsgálja, hogy az amerikai tilalom nem sérti-e a nemzetközi kereskedelmi szabályokat. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan „megosztó intézkedésnek” nevezte a döntést. A kanadai kormány tiltakozott. Az amerikai elhatározás a jelek szerint nehezítheti az amerikai kormány másik törekvését, a 125 milliárd dolláros iraki küladósság könnyítésének nemzetközi elfogadtatását.

Az amerikai elnök franciaországi, németországi, oroszországi, nagy-britanniai és olaszországi körútra küldte James Baker volt külügyminisztert, az iraki adósság könnyítéséről tárgyalni. Németország, Franciaország és Oroszország Irak legnagyobb hitelezői között van, együttműködésük nélkülözhetetlen az adósságkönnyítéshez. Bakernek „nehéz dolga lesz, nem azért, mert a hitelezők makacsak, hanem mert méltányos megoldást szeretnének a problémára”, mondta Javier Solana.

Miután az érintettek a kezdeti megbeszéléseken hajlandóságot mutattak az iraki adósság rendezésében továbbra is részt venni, a jelek szerint az amerikai kormány is enged, és a tisztázást segítheti az újjáépítésre szánt összeg megosztása, egy részének halasztása.

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan már két héttel ezelőtt utalt arra, hogy valamelyes rugalmasság lehetséges azoknak a kizárt országoknak a megítélésében, amelyek közreműködnek az iraki adósság csökkentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik