Belföld

Leányvállalatokba szervezte ki gázüzletágát a Mol

A Mol Rt. 2003. december 31-ével gázüzleti eszközeit és tevékenységét 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalatokba szervezte ki - tette közzé a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Erre a lépésre a földgázellátásról szóló törvény (GET) rendelkezései alapján szükség volt. Így 2004. január 1-jétől a Mol Rt. eddigi földgáztárolói tevékenységét a MOL Földgáztároló Rt., a földgázellátói (a GET szerinti megosztásban közüzemi nagykereskedelmi és versenykereskedelmi) tevékenységét a MOL Földgázellátó Rt., a földgázszállítási és rendszerirányítási tevékenységet pedig a MOL Földgázszállító Rt. folytatja.

A gázüzleti eszközök valós piaci értéken kerülnek az új társaságokba – áll a közleményben. Az eszközök apportálásátilletve nagyobb mértékben a leányvállalatok felé történő értékesítését követően a MOL Földgázszállító Rt. alaptőkéje 13,2 milliárd forintra, a MOL Földgáztároló Rt. alaptőkéje6,6 milliárd forintra, míg a MOL Földgázellátó Rt. alaptőkéje 5,8 milliárd forintra emelkedett az addigi gyakorlatilag minimálisan szükséges nagyságról.

A magyar számviteli szabályok szerinti anyavállalati beszámolókban az eszközök valós piaci értéke és a korábbi könyvszerinti érték különbsége nyereségként fog jelentkezni. Mivel a társaság a 2003-as évben várhatóan 100 százalékos adókedvezményben részesül, a kiszervezés nem érinti a 2003-as társasági adófizetési kötelezettséget. Az apport és az eszközök adásvételének általános forgalmi adója vonatkozásában – jogszabályi felhatalmazással – a Mol beszámítással él – hangsúlyozza a társaság.

Az önálló leányvállalatokat továbbra is teljes körben konszolidálja a Mol csoport szinten. A felértékelésnek az elkövetkező években jelentős hatása lesz a leányvállalatok társasági adóalapjára, mivel az értékcsökkenést az átértékelt eszközök alapján számolják el – teszik hozzá.

A kiszervezés összhangban van az európai uniós alapelvekkel, a 2003-ban elfogadott új gázellátási törvénnyel és biztosítja a gázüzleti tevékenységeknek a liberalizált piac követelményeinek megfelelő átlátható működést – áll a közleményben. Emellett a kiszervezés megfelelő rugalmasságot biztosít az esetleges későbbi partnerbevonáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik