Belföld

Forintgyengüléssel és zuhanó dollárral zárt a bankközi piac

Az év utolsó napján a kevésszámú nyitva tartó bank is befejezte délben a kereskedést. Az illikvid és alacsony forgalmú piacon az euró évvégi záró árfolyama 261,90/262,00 forint lett, míg kedden délután 261,10/45 forinton jegyezték az európai valutát.

A forint 7,23 százalékon állt a sáv erős oldalán, 24 bázisponttal gyengébben az előző napi helyzeténél. A dollár negatív rekorddal zárta az évet: a nemzetközi piacokon az euró elérte az 1,26 dolláros szintet is. Budapesten délben 207,85/208,30 forinton jegyezték a dollárt, szemben a keddi 208,45/80 forintos kurzussal.

A kereskedők szerint a magyarországi piac egyelőre csak kisebb mértékben követte az euró erősödését a nemzetközi piacokon, a közös valuta további erősödése azonban a kereskedés hétfői beindultával már elkerülhetetlen lesz. A piacon 264 forint körüli euró árfolyamot tartanak reálisnak a mostani 260-262 forintos kurzussal szemben.

A forintpiacon a bankok teljesítették a decemberi tartalékolási kötelezettségüket, amit a 11,80 százalékos overnight kamat is jelez. A likviditásbőség is megszűnt, hiszen a bankok 225,8 milliárd forintot helyeztek el két hétre 12,50 százalékos kamatra a jegybankban a lejáró 116,6 milliárd forinttal szemben.

A piacon arra számítanak, hogy a Monetáris Tanács hétfői ülése előtt a kivárás jellemzi majd az újév első munkanapjának kereskedését. A piacon kevesen tartják valószínűnek, hogy a jegybank már hétfőn kamatot csökkent, de ennek lehetőségét sem lehet teljesen kizárni. Logikusabbnak tűnik azonban, hogy a jegybank csak két-három hónap múlva csökkenti az irányadó kamatot, amikor a költségvetési szigorítások hatása már mérhető – vélik szakértők.

Az állampapírok másodpiacán is alacsony volt a fogalom az év utolsó napján, a referenciahozamok lényegében nem változtak. A jövő héten a három hónapos diszkont-kincstárjegy aukción 30 milliárd forintnyit ajánl fel értékesítésre az ÁKK. Csütötökön pedig a 2007/F új hároméves államkötvény első aukcióját tartják, a felajánlott mennyiség 40 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik