Belföld

A moldáv elnök durván támadja Romániát

"Románia maradt az egyetlen birodalom Európában, amely Moldvából, Dobrudzsából és Erdélyből áll" - mondta egy televíziós interjújában Moldávia elnöke, azzal fenyegetőzve, hogy a nemzetközi közösséghez fog folyamodni, "megszabadulandó" Romániától - írja a bukaresti napilap, az Adevarul.

A kisinyovi (más néven: Chisinau – Moldávia fővárosa) vezető azzal vádolja a bukaresti hatóságokat, hogy Moldovai Köztársaságot arra használják fel, hogy „elvonják a romániai közvélemény figyelmét az ebben országban meglévő gondoktól”.


Az Adevarul szerint e szavakkal a Moldovai Köztársaság elnöke, Vladimir Voronin az évet Romániával szembeni rendkívül súlyos vádakkal zárta, talán a legsúlyosabbakkal, melyeket Kisinyov a bukaresti hatóságokkal szemben valaha is megfogalmazott.

„A románok hol testvéreink akarnak lenni, hol azt mondják, hogy segíteni fognak bennünket Európában. De mi sohasem kértük tőlük, hogy segítsenek. Ha nem hagyják abba ezt a viselkedést, a moldovai–román kapcsolatok ügye túllép a határainkon. Közbelépésre kérjük majd a nemzetközi közösséget. Nincs más mód, hogy megszabaduljunk ezen rokonoktól” – jelentette ki Voronin abban az interjúban, melyet a moldovai NIT televíziós csatornának adott a múlt hét végén.

Ezt követően személyeskedésre áttérve Voronin azt mondta: „Ion Iliescu a második mandátuma végén tart. Ő szépen és ügyesen akarna távozni, de a román társadalom válaszokat vár bizonyos kérdésekre, beleértve az 1989 decemberére vonatkozókra is. Románia elnökének sohasem volt kényelmes ilyenfajta kérdésekre válaszolni. Ezért kerül sor most ezekre az ellenünk irányuló támadásokra”.

Voronin – aki azt állítja, hogy „nagyon jól” tudja, mi történt 1989-ben, mivel akkoriban a volt Szovjetunió részét képező Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaság belügyminisztere volt – azzal vádolja Iliescut, hogy része volt a Ceauşescu-család meggyilkolásában.

„Arról van szó, hogy a Szovjetunió hatóságai ismételten megtagadták a volt román vezető, Nicolae Ceauşescu családját szállító repülőnek, hogy leszálljon az ukrajnai Bolgrádban, amikor Romániában kirobbant a forradalom. (…) Iliescu és Gorbacsov akkor miért nem engedélyezte Ceauşescu repülőjének a leszállást? Iliescu most miért nem válaszol erre a kérdésre? A román elnök miért a kerítésen túlra tekinget és nem a saját udvarára?” – tette fel a kérdést Voronin, igyekezvén válaszokat kiprovokálni e kérdésekre Iliescu elnökből. A válaszokra azonban még várni kell, mint ahogy várni kell a román elnöki apparátus tisztségviselőinek reakciójára is, akiket úgy tűnik, váratlanul értek ezek a támadások, vagy már az év végi ünneplések varázsának rabjai lettek – írja az Adevarul.

Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik