Belföld

Kasza marad a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége nem fogadta el kedden Kasza József pártelnök lemondását. Kasza hétfőn jelentette be, hogy felajánlja a párttestületnek lemondását, mert az Együtt a toleranciáért nevű koalíció - amelynek a VMSZ is a tagja volt - a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson nem jutott be a parlamentbe.

A 19 szerbiai kisebbségi és regionális pártot tömörítő választási szövetségnek a VMSZ volt az egyik megalapítója és meghatározó pártja. A köztársasági választási bizottság adatai szerint – a voksok 95 százalékának feldolgozása alapján – a választási szövetség a szavazatok 4,28 százalékát kapta, vagyis nem jutott be a parlamentbe. A kudarc okát Kasza elsősorban abban látja, hogy Belgrádban, illetve Szerbia középső részén nagyon kevesen szavaztak a koalícióra.

A többpártrendszer bevezetése óta most első ízben fordult elő, hogy a lakosság majd harminc százalékát kitevő kisebbségek – közöttük a vajdasági magyarok – parlamenti képviselet nélkül maradtak, és a törvényhozás nemzetiségi összetételében homogén lett.

Kasza szerint pártjának ezentúl a parlamenten kívül kell képviselnie a vajdasági magyarság érdekeit, ami az eddigieknél is több erőfeszítést követel tőle. A pártelnök egyelőre nem kívánt nyilatkozni a VMSZ jövőbeni terveiről.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint a választások után nagyon nehéz lesz kormányt alakítani, sőt az is elképzelhető, hogy nem is alakul meg a kabinet. Ha mégis sikerül kormányt alakítani – mondta az MTI-nek Kasza -, annak nem lesz könnyű feladata, instabil politikai környezetben kell majd tevékenykednie, ezért nem is lesz hosszú életű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik