Belföld

Felgyorsítja a privatizációt az ÁPV Rt.

A kormány december elejei döntésének megfelelően az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) felgyorsítja a még állami tulajdonban lévő privatizálandó vagyon értékesítését, illetve annak előkészítését - tájékoztatta az MTI-Econews-t Macher Ákos, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese.

A privatizációs szervezet az év közben mutatkozó pozitív várakozásnak megfelelően számos tranzakciót előkészített már, de a megváltozott körülmények miatt nem került rájuk sor. Az ÁPV Rt. a Mol tranzakciójának elhalasztásával üzent a befektetőknek: “a költségvetés számított a bevételre, de a kormány támogatta a privatizációs szervezetet abban, hogy megfelelő piaci viszonyok között értékesítse a Mol-csomagot”.

Így a jövő évi privatizáció nemcsak gazdagabb lesz az ideinél, de a bevétel szempontjából időben kiegyenlítettebb is lehet. Az ÁPV Rt. hozzárendelt vagyonában 215 gazdasági társaság van és ezek értéke az év végén, a táraságok saját tőkéjét figyelembe véve, eléri a 695,291 milliárd forintot. A működő társaságok száma 157, a saját tőke arányában ez 695,204 milliárd forintnyi vagyont jelent. A 157 cégből 37 tartós állami tulajdonban marad, ezek értéke 240,836 milliárd forint, míg a 120 teljes mértékben privatizálható társaság állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának, illetve üzletrészének értéke 454,368 milliárd forintot tesz ki a saját tőkét figyelembe véve.

Az idei év végén négy társaság végelszámolás alatt van, és ezek értéke 87 millió forint, míg az 54 felszámolásban lévő céget értelemszerűen nullán tartja nyilván az ÁPV Rt. A legelőkészítettebb fázisban a még állami tulajdonban lévő agrártársaságok privatizációja van – mondta Macher Ákos, hozzátéve, hogy vagyonérték alapján ez mintegy 20 milliárd forintnyi vagyon eladását jelenti.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt.-től (MFB) idén átvett 19 elemből álló portfolió egyes részeit már meg is hirdette eladásra a privatizációs szervezet. Ebből a vagyoncsomagból a privatizálható elemeket várhatóan 2004-ben értékesíteni tudja az ÁPV Rt. – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettese. A tulajdonos által még jóvá nem hagyott jövő évi tervek 333,9 milliárd forint bevételt irányoznak elő a privatizációs szervezet számára és 190,7 milliárd forint ráfordítást. A bevételek és a kiadások között mintegy 80 milliárd forinttal szerepel a Postabank eladásából származó bevétel technikai elszámolása. A jövő évi költségvetési befizetés a nem végleges tervek alapján 143,2 milliárd forintot tesz majd ki.

Nem a privatizáció gyorsításával függ össze az, hogy már vannak elképzelések a 2005. évi értékesítésre is, amikor az ÁPV Rt. 302,2 milliárd forint bevétellel és 100,6 milliárd forint kiadással számol 201,6 milliárd forint költségvetési befizetés mellett. Az ÁPV Rt. várakozásai szerint ezzel lezárul a privatizációs folyamat – mondta Macher Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik