Belföld

Fegyveres őrök az amerikai Malév-járatokon?

A magyar légitársaság járataira is vonatkozik az az amerikai rendelet, amely szerint egyes gépeket csak akkor fognak beengedni az Egyesült Államok légterébe, ha azokon speciálisan kiképzett fegyveres őrök is vannak - írja az origo.hu

A Malév már egyeztet a magyar hatóságokkal arról, miként tud megfelelni az új amerikai szabálynak. Fegyveres őröket csak akkor kell alkalmazni, ha az amerikaiak úgy ítélik meg, hogy a gép terroristák kezébe kerülhet.

Az amerikai belbiztonsági miniszter, Tom Ridge hétfőn jelentette be, hogy vasárnap hatályba lépett a külföldi repülőjáratokra vonatkozó új biztonsági rendelet. A jogszabály értelmében az Egyesült Államok kötelezheti az országba tartó repülőjáratokat üzemeltető légitársaságokat, hogy a gépek fedélzetére kiképzett, fegyveres őröket vegyenek fel. Az őrökről a légitársaságnak vagy az adott ország hatóságainak kell gondoskodniuk.

A Malév már megkezdte az egyeztetést a felügyeleti és rendvédelmi szervekkel arról, hogy milyen formában tudnak megfelelni az amerikai elvárásoknak és a magyar törvényeknek – derül ki a nemzeti légitársaság [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. A közlemény emlékeztet arra, hogy az amerikai rendelet nem vonatkozik minden járatra, a fegyveres őröket csak külön amerikai felkérésre kell biztosítania a légitársaságnak. A Malév szóvivője korábban az MTI-nek nyilatkozva elmondta azt is, hogy Magyarországon is létezik olyan speciálisan képzett alakulat, amely képes ilyen feladat ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik