Belföld

Kulisszatitkok a Dunaferr-privatizációról

Moszkvai elemzők szerint az orosz Severstal nem volt elég agresszív résztvevője a Dunaferr-tendernek, mert az amerikai Rouge Industries megszerzésére összpontosított.

“Oroszország második legnagyobb acélipari vállalata az utolsó lett ugyan a magyar cég részvényeinek háromnegyedére pályázó három társaság közül, de a csődbe jutott amerikai vállalat eladására kiírt tendert a múlt hét végén megnyerte 285 millió dolláros vételi ajánlatával” – jegyezte meg a Vedomosztyi című gazdasági újság szerdai számában. A másik vezető orosz üzleti lap, a Kommerszant szerint a Dunaferr-tendert értékelő bizottság érdeklődött is a Severstal képviselőitől: csakugyan vállal-e cégük két ekkora üzletet egyszerre.

Orosz elemzők úgy vélték, hogy a Severstalnak elég pénze volt mindkét vásárlásra, de talán nem volt elegendő menedzserkapacitása két külföldi üzem irányításához. A Vedomosztyi szerint ezért koncentrált végül a Rouge megvételére. A Severstal sajtótitkárnője a Kommerszant szerint megerősítette: mindkét üzemet saját tőkéből akarták megvenni, és mindkét projektum a cégnek abba a stratégiai törekvésébe illeszkedett, hogy globális acélpiaci szereplővé váljon. De Olga Jezsova elismerte: a Rouge megszerzése fontosabb volt a Severstalnak, mert ezzel az amerikai autómultik acélszállítójává válhat.

A Dunaferr megvételétől a Severstal azt remélte, hogy az európai belpiacon az orosz cégek számára meghatározott kontingensen felüli szállítási lehetőségekhez juthat. “Mindamellett a Severstal józanul felmérte a (Dunaferr-tenderben megkövetelt) befektetések volumenét, és egy centtel sem kívánt többet fizetni” – tette hozzá Jezsova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik