Belföld

Fertőzött lehet az amerikai szarvasmarha

Az amerikai marhahús bevitelének felfüggesztéséről döntött szerdán több ázsiai ország után Oroszország, Thaiföld és Dél-Afrika is, miután az Egyesült Államokban bejelentették, hogy feltehetően szivacsos agysorvadásban (BSE) szenvedő szarvasmarhát találtak.

Az Európai Unió jelezte, hogy egyelőre elegendőnek tartja jelenlegi védőintézkedéseit. Ann Veneman amerikai mezőgazdasági miniszter előző napi washingtoni sajtóértekezletén közölte, hogy egyetlen, gyaníthatóan fertőzött állatot találtak Washington államban egy farmon, de az amerikai élelmiszerek továbbra is biztonságosan fogyaszthatók. Bejelentése szinte tüstént ijedséget okozott Ázsiában: Japán, Dél-Korea, Szingapúr felfüggesztette, Tajvan csökkentette az amerikai marhahús és a belőle készült termékek behozatalát.


A nap folyamán Thaiföld is csatlakozott a tilalomhoz. Oroszországban az Interfax hírügynökség jelentése szerint Alekszej Gorgyejev mezőgazdasági miniszter maga jelentette be, hogy felfüggesztették az amerikai importot. Előzőleg a legfőbb állategészségügyi hatóság vezetője, Jevgenyij Nepoklonov is jelezte, hogy a tilalomról azonnal döntenek, amint Moszkva hivatalos megerősítést kap az amerikai hatóságoktól. Az Egyesült Államok a tervek szerint jövőre 17 200 tonna fagyasztott marhahúskészítményt exportálna Oroszországba. Dél-Afrikában a mezőgazdasági minisztérium közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a marhahús és az abból készült termékek importját. Pretoria egyúttal részletesebb felvilágosítást kért az ügyről az amerikai hatóságoktól.


Arra is emlékeztetett a tárca, hogy emberi fogyasztásra Dél-Afrika nem is importál marhahúst az Egyesült Államokból, a tilalom így elsősorban az állateledelként hasznosított bevitelt érinti. Az Európai Bizottság szóvivője szerdán Brüsszelben azt közölte, hogy az EU illetékes hatóságai fokozott figyelemmel követik a fejleményeket az amerikai bejelentés nyomán, de egyelőre nem tervezik a jelenlegi védintézkedések szigorítását. Az EU máris jelentősen korlátozza az amerikai marhahús bevitelét, csak hormonnal nem kezelt állatból származó húst enged be, az pedig a piacra jutás előtt külön szigorú szűrésen esik át a marhakór tekintetében.


Bulgária is betiltotta az amerikai marha-importot


Hétfői hatállyal átmenetileg Bulgária is betiltotta az Egyesült Államokból származó marhahús importját a szivacsos agyvelőgyulladás miatt. Eddig több mint egy tucatnyi ország állította le az amerikai marhahús importját a fertőzés átterjedésének megakadályozása céljából: a teljes amerikai marhahúskivitel harmadát felvevő Japán, továbbá Dél-Korea, Mexikó, Kína, Oroszország, Vietnam, Kolumbia, Venezuela, Argentína, illetve más latin-amerikai államok. Az amerikai marhatenyésztők országos szövetségének becslése szerint évi 6 milliárd dolláros kár érheti az Egyesült Államokat a kieső export és belföldi eladási árak várható csökkenése miatt. Kanadai importból származik az a szarvasmarha, amelynél a szivacsos agysorvadás tüneteit észlelték a minap az amerikai hatóságok.


Ron DeHaven, az amerikai mezőgazdasági minisztérium fő állatorvosa szombaton újságírókkal közölte, a BSE-fertőzött Holstein tehén abból a 74 darabos marhacsordából származik, amelyet 2001-ben importáltak a kanadai Alberta tartományból Idaho államba. Az állat 1997 áprilisában jött napvilágra. – Ezeket az állatokat tejtermelés céljából vásárolták, két és fél éve érkeztek az ország területére és valószínűleg többségük még él – mondta az illetékes. Hangoztatta: az, hogy a csorda egyetlen tagjáról kiderült a BSE-fertőzöttség, még nem jelenti, hogy valamennyi állat szivacsos agysorvadásban szenvedne.


Az Egyesült Államok elveszítette csaknem teljes marhahúsexportját néhány nappal azután, hogy bejelentették, felfedezték az országban az első, szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarhát. Az első kergekóros marha felfedezésének piaci hatása azonban majd csak azután érződik igazán, hogy az ünnepek elmúltával teljes erővel beindulnak a piacok. Az Egyesült Államokban előállított marhahúsnak mindazonáltal csak 10 százalékát exportálják. Egy nagy-britanniai nemzetközi laboratórium csütörtökön erősítette meg, hogy a Washington államban talált beteg állat valóban a fertőző BSE-kórban szenved.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik