Belföld

Executive MBA – újdonság, sok pénzért

A nemzetközi üzleti iskolák új konstrukcióval próbálják magukhoz csalogatni az MBA diákokat. Az Executive MBA képzések a munka mellett is elvégezhetők, luxus körülmények között.

Az angolszász tradíciók szerint egy valamire való MBA (Master of Business Administration) program egy- vagy kétéves full time képzést nyújt, vagyis a diákok, elszakadva a munkaerőpiactól, napjuk minden óráját arra szánják, hogy rendkívül magas tandíj ellenében a maximumot sajtolják ki az üzleti iskolákból. Az Executive MBA (EMBA) szakít ezzel a hagyománnyal, mert azokat a felsővezetőket is meg akarja nyerni, akik nem akarják feladni munkájukat azért, hogy újra az iskolapadban ülhessenek. Magyarországon rengeteg MBA képzést nyújtó intézmény él a részidős programok lehetőségével, a rossz nyelvek szerint nem csak azért, mert maximálisan alkalmazkodni akarnak a diákok igényeihez.


Executive MBA – újdonság, sok pénzért 1

Ez a jövő?

A nemzetközi és nagy hírű business schoolok eddig elhatárolódtak az ilyen típusú képzéstől, most viszont már kénytelenek beszállni a diákokért vívott harcba. Az EMBA képzések piaca dinamikusan növekszik. Egyre több iskola kínál részidős tanfolyamokat, mivel ezek jóval jövedelmezőbbek: rendkívül drágák, mégis kisebb költséget generálnak, mint a full time MBA-k. Kereslet is mutatkozik bőven, hiszen a felsővezetőknek nem kell „szünetet” iktatniuk a karrierjükbe, a munkarendjükbe be tudnak szorítani egy-egy hétvégét vagy akár egy teljes hetet.

Ráadásul a híres business schoolok össze is fognak a diákok megnyeréséért. A különböző kontinenseken működő iskolák közösen kínálnak úgynevezett „Jet set MBA” képzéseket, ahol az egyes tanítási blokkokat más-más országokban tartják meg. Egy hét Sanghaj, egy hét London, egy hét New York, egy hét Dél-Amerika. Luxus körülmények között megtartott órák, igaz, ezért az EMBA-ért kérik el a legtöbbet, akár 100 ezer dollár is lehet a tandíj. És ebbe még nincs benne a repülőjegy, csak a szállás.

Könnyített MBA?


Executive MBA – újdonság, sok pénzért 2

Az EMBA csak látszólag kedvezőbb a diákok számára. A részidős képzések nem jelentik automatikusan a minőség romlását, sőt munka mellett még megerőltetőbb teljesíteni a követelményeket, amelyeket egy jó hírű business school támaszt. Ezek ugyanis a hírnevük megőrzésének érdekében nem könnyítenek a tananyagon.

Ráadásul a blokkosított órák csak egy kis részét jelentik a tanulásnak. Az MBA képzések savát-borsát ugyanis a diákok önálló munkája adja. A felsővezetőknek tehát még egyszer ugyanannyi, ha nem jóval több időt kell fordítaniuk a házi feladatok, a különböző esettanulmányok megírására.

Ehhez jön még a pszichológiai megterhelés, az állandó stressz miatt. A felsővezetőknek gyakorlatilag megszűnik a magánéletük, ha EMBA képzésre vállalkoznak. Kevés kapcsolat vagy házasság bírja a két évig tartó felfokozott élettempót.


Executive MBA – újdonság, sok pénzért 3

A kínálat…

Hüvelykujjszabályként az EMBA képzések megítéléséhez a full time MBA programok minőségét kell figyelembe venni. Egyelőre általánosan elmondható, hogy a nagyon jó hagyományos mesterképzést nyújtó business schoolok EMBA programjaiban megbízhatnak a diákok. Íme egy kis ízelítő a kínálatból.

• London Business School

Az európai üzleti iskolák egyik legjobbika az EMBA képzések terén is élen jár. Az általa kínált EMBA-Global program csillagászati összegbe kerül (115 ezer dollár), és London, valamint New York között utaztatja a résztvevőket. A célcsoportba az úgynevezett globális menedzserek tartoznak, akik amúgy is rengeteget utaznak, és az egész világ gazdaságának meghatározói. A Columbia Business School partnerságával 20 hónapos képzést kínál az iskola, legalább 10 év tapasztalattal rendelkező üzletembereknek.

• Rotterdam School of Management

Az Európa öt legjobb full time MBA képzést nyújtó intézménye között szereplő Rotterdam School of Management (RMS) szintén beszállt a Jet set MBA-k piacára. A University of North Carolina at Chapell Hill Kenan-Flagler Business Schooljának, valamint a Chinese University of Hong Kong, a Fundacao Getulio Vargas és a mexikói Tech iskolák közreműködésével kínálja úgynevezett OneMBA programját olyan üzletemberek számára, akik legalább 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A 21 hónapig tartó képzés során a diákoknak tizenegy egyhetes blokkszemináriumon kell részt venniük. A 48 ezer eurós tandíj az egyik legkedvezőbb a Jet set MBA-k között.

IMD

A lausanne-i iskola üzleti szempontból a legsikeresebb az európai MBA-képzők között. A szállás és utazás költségeit nem fedező 115 ezer svájci frankos tandíj nem sorolható a legalacsonyabbak közé. A kínált EMBA sajátságos keverék. A full time képzést kombinálja divatos elemekkel, mint például egyhetes tanítási blokkal Írországban, Sanghajban és a Szilícium-völgyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik