Belföld

Parragh László: 2003 a kijózanodás, a tisztánlátás éve

A 2003-as esztendőt a magyar gazdaság szempontjából a kijózanodás, a tisztánlátás évének lehet nevezni - vélekedett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

Parragh szerint az elmúlt 2003-as esztendő tapasztalatai alapján a döntéshozók belátják, hogy a makrogazdasági egyensúly helyreállítása elengedhetetlen az ország versenyképességének megőrzéséhez és a sikeres európai uniós integrációhoz.

Parragh László elmondta, hogy 2003-ban tovább erősödött a kamara legitimitása, mert még erőteljesebb tagsági támogatással rendelkeznek, mint egy évvel korábban. A kamarának ma már jó néhány vállalkozásokat közvetlenül is segítő sikeres programja van, ilyen például a Széchenyi-kártya. A 13-14 ezer kártyaigénylés igen jelentős, hiszen a rendszerváltás óta a gazdaságirányítás egyetlen konkrét programja sem ért el ekkora vállalkozói.

Az MKIK elnöke kiemelte: reméli, hogy 2004-év első félévében a gazdaság körüli túlpolitizáltság csökkenni fog, és alapvetően a gazdasági szakmai kérdésekre lehet majd koncentrálni. Például arra, hogy a teljesítmények azonos arányban növekedjenek a jövedelmekkel, ténylegesen versenyképes legyen az ország.

A 2004. év második felében pedig óriási kihívás lesz a sikeres integráció az Európai Unióba, amihez nagyon komoly versenyképesség-javító intézkedések kellenek. A kormánynak, az országnak alapvető érdeke lenne, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek vonzzák a tőkét, a befektetőket, az új technológiákat. Hangsúlyozta, az EU-ban egy olyan új mechanizmus részévé válunk, ahol az ország érdekeinek sikeres érvényesítése csak összefogással lehetséges.

A kamarai rendszer számára a 2004. év izgalmas esztendő lesz, mert a szakképzésben a kormány feladatokat, forrásokat ad át a kamaráknak. A kamarának bizonyítania kell, és meg kell mutatnia, hogy el tudja látni ezeket a szakképzésben vállalt feladatokat. Kiderül az is, hogy a kamarai törvény módosítását mennyire lehet “apró pénzre váltani”, például az etikai szabályok, a teljes körű vállalkozói nyilvántartás területén – mondta az MKIK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik