Belföld

Irán: 70 ezer halott, utaznak a magyar mentők

Az iráni közegészségügyi miniszter közlése szerint 70 ezer halálos áldozata és sérültje van Bám városában a péntek reggel pusztított földrengésnek.

Maszud Pezeskain szombaton kijelentette, a hatóságok becslése szerint Bám lakosságának 65-70 százaléka vesztette életét vagy sérült meg a katasztrófában. A Kermán tartománybeli Bám városának lélekszámát százezerre becslik a hatóságok. A Richter-skála szerinti 6,3-as fokozatot elérő rengés helyi idő szerint reggel 5 óra 28 perckor történt, amikor a város lakóinak többsége még aludt.

A Külügyminisztérium tudomása szerint nincs magyar áldozata a péntek hajlani iráni földrengésnek – mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI-nek pénteken.

Mégis utazik a magyar mentőalakulat 

A Magyar Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy egy mentőalakulattal az iráni földrengés helyszínére utazna segíteni a sebesültek mentésében – mondta Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők elnöke az MTI-nek pénteken. Előbb úgy lehetett tudni, hogy az iráni hatóságok azonban nem igénylik a magyar segítséget, mivel már elég mentőalakulat van a földrengés helyszínén, szombat este azonban mégis megérkezett a hivatalos felkérés, a magyar mentők tehát utazhatnak. 

Bám építészeti ritkaságnak számító ókori városrészében az épületek mintegy 70 százaléka összedőlt. A város lakói péntekről szombatra virradó éjszaka kétségbeesett erőfeszítéseket tettek a túlélők felkutatására: fáklyák fényénél puszta kézzel próbálták kiásni a törmelék alá szorult embereket, illetve kiemelni a holttesteket. A hőmérséklet éjszaka fagypont alá süllyedt, ezért kevés a remény arra, hogy szombaton még találnak túlélőket. A település áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt, a helyiek az utcán gyújtott tüzeknél melegedve próbálták átvészelni az éjszakát.

A pusztító földrengés hírére a világ számos országa és több nemzetközi szervezet is felajánlotta segítségét. Az iráni televízió szerint szombaton hajnalban már meg is érkezett egy svájci mentőcsapat Kermán tartomány azonos nevű székhelyére, ahonnan Bámba indulnak, hogy mentőkutyáikkal segítsenek felkutatni a romok alatt rekedt esetleges túlélőket.

Medgyessy Péter részvéttávirata az iráni elnöknek

Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke pénteken táviratot küldött Mohammed Hataminak, az Iráni Iszlám Köztársaság elnökének, s ebben kifejezte részvétét a földrengés miatt.

Táviratában a magyar kormányfő jelezte, hogy tanulmányozzák azokat a lehetőségeket, amelyek révén Magyarország segítséget nyújthat a földrengés sújtotta terület lakosainak – közölte Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel.

A BM ötmillió forintot utal át Iránnak

Lamperth Mónika belügyminiszter péntek délutáni döntése alapján a Belügyminisztérium katasztrófa-keretéből ötmillió forint gyorssegélyt utalnak át Iránnak a péntek hajnali földrengés károsultjainak megsegítésére – mondta Dobson Tibor, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek pénteken.Hozzátette: ezt az összeget Irán orvosi felszerelések, egészségügyi anyagok, kötszerek és gyógyszerek beszerzésére fordíthatja.

Dobson Tibor elmondta azt is: a teheráni magyar nagykövetség arról tájékoztatta a Külügyminisztériumot, hogy Irán nem kér különleges mentőcsapatokat a földrengés helyszínére, inkább egészségügyi felszerelést, illetve készpénzt igényel. Szombat esti hír szerint azonban mégis  megérkezett a Külügyminisztériumhoz a hivatalos iráni kérés, így elhárult az akadály az elől, hogy a hasonló helyzetekben már nem egyszer helyt álló magyar speciális mentők az iráni földrengés áldozatainak felkutatásában is résztvegyenek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik