Belföld

Szász Károly visszautasítja a PSZÁF elleni hecckampányt

Sajnálom, hogy egy sértett ember valótlanságokra épülő, alaptalan rágalmaira ma felfokozott politikai nyilatkozatok születnek - jelentette ki Szász Károly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke az MTI-nek nyilatkozva kedden.

Két napilapban egy volt PSZÁF alkalmazott nyilatkozott a felügyelet működéséről, többek között azt állítva, hogy az ellenőrzési tevékenysége során politikai és személyes hátterű utasításokat kapott, és utasították a pénzügyminiszter lakáshitelének vizsgálatára. Szász Károly ezzel és a cikkekre reagáló politikai nyilatkozatokkal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy nem egy újabb politikai támadás indul a független szakmai, pénzügyi felügyelet ellen.

“Engem megdöbbent, megdöbbentett ma reggel a különböző újságokban ez az összehangolt támadás a felügyelet ellen. Az az érzésem, hogy ez egy tudatosan gerjesztett, újabb hecckampány, amely nagyon fondorlatosan van megkomponálva – mondta a PSZÁF elnöke.” Szász Károly szerint nem véletlen, hogy éppen keddre időzítették ezt, miután hétfőn a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a felügyelet – több ponton is alkotmányt sértő – átalakításával kapcsolatos törvény ügyében az Alkotmánybíróságtól.

“Szeretném egyértelműen rögzíteni, hogy a felügyeletről semmilyen bizalmas információk, üzleti és ügyféltitkok nem kerültek nyilvánosságra. Ez annál is inkább így van, mert mindaddig, amíg az üggyel egyedül a felügyelet foglalkozott, tehát amíg a Pannonplast-ügy nem zárult le, addig a felügyelet vizsgálatairól senki tudomást nem szerzett” – szögezte le a PSZÁF elnöke. Elmondta, hogy attól kezdve kerültek az információk különböző újságírókhoz a nyilvánosságra, miután a felügyeleti határozatok nyilvánosságra kerültek és a felügyelet saját vizsgálatainak eredményeit a különböző társszervezetek részére megküldte, megtette a szükséges feljelentéseket.

“Ami László Csaba pénzügyminiszter úr nyilatkozatát illeti, a felügyelet semmiféle vizsgálatot az ő hitelszerződésével kapcsolatban nem folytatott, egy, a hitelfelszerződéshez kapcsolódó okirat számítógépes nyilvántartására bukkant a felügyelet akkor, amikor részére a vizsgálat során a könyvvizsgáló cég az egyik, azóta elbocsátott jogász számítógépen tárolt adatainak mentését elvégezte. Ez nem volt a felügyeleti vizsgálat tárgya, vagy célja, ez egész egyszerűen a K&H Equities-vizsgálat mellékterméke volt, s az nem váltott ki semmilyen felügyeleti vizsgálatot” – mondta. Utalt arra is, hogy a nyár folyamán személyesen telefonon közölte ezt László Csabával.

A PSZÁF elnöke kijelentette, hogy miután az egész felügyelet szabadságon van, most nem tudja és nem kívánja tételesen cáfolni “az elbocsátott, alkalmatlan főosztályvezető” állításait, de a későbbiekben, ha szükséges minden egyes mondatára visszatér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik